Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2013 09:26 - Истината защо българите сме най-бедни
Автор: antikom Категория: Политика   
Прочетен: 11969 Коментари: 29 Гласове:
14

Последна промяна: 26.12.2013 09:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
____________________________________________________________________________________________________



След периода на комунизма, държавата никога не е имала по-антибългарско правителство от сегашното.

 

                                                          Алекс Алексиев*, САЩ



     Преди два месеца, с приятели и съмишленици организирахме дискусия в София за бъдащето на България в сегашните условия. Аз говорих за това, че според мен, историческата трагедия на България е, че тя почти никога не е била напълно независима. 

 

 

           Защо сме бедни?

     Миналото лято при една обиколка на България със семейството ми, минавайки през едно опустяло и полуразрушено Търновско село, един от синовете ми ме запита, защо България е толкова по-бедна от Западна Европа. Невинен въпрос, на който няма еднозначен отговор. Все пак двучасовата дискусия, която последва кристализира за мен някои базови истини, които болшинството от нас българите интуитивно разбират, но не винаги им отдават значението, което имат. А това е важно, защото както американският философ Джордж Сантаяна е казал „тези, които не помнят миналото са осъдени да го повторят.“ Особено сега когато управляващите тласкат България по една наклонена плоскост, която често в миналото е водила до поредната национална катастрофа. 

      И така, България е бедна защото в многовековната си история много рядко е била истински господар на съдбата си. С други думи, почти никога не сме били наистина независими. А това значи на първо място, че ние сме насилствено откъснати от нашата естествена културна и икономическа среда, която се нарича Европа и съответно oт нормалното развитие на една европейска държава.

     Да започнем с пет вековното отоманско иго. Тук не говоря за страданията и униженията на един поробен народ, нито за непосилната икономическа експлоатация с поголовния данък за неверници (джизие), кръвният данък от християните (девширме) или пък извънредните военни данъци (аваръз), които стават постоянни. А затова, че когато Европа се събужда от средновековието и започва стремглаво развитие на науката, икономиката и културата с началото на ренесанса и хуманизма, Отоманската империя навлиза в период на бавен но неизбежен разпад. В Европа в 16 век ренесансът води до радикална промяна на интереса към хуманизма и човека. Печатната преса на Гутенберг прави образованието достъпно за широки кръгове, а откритията на испански и португалски мореплаватели поставят Европа в центъра на световната търговия. Коперник слага началото на научната революция, и не по-малко важно, Европейската индустрия почва да произвежда модерно оръжие и снаряжение, което не е по силите на отоманските гилдове. 

      Неминуемо, военното превъзходство на Отоманския военен феодализъм изчезва и Сюлейман претърпява първото Османско поражение пред вратите на Виена в 1529 година. То е последвано от катастрофалната за Портата морска битка при Лепанто в 157 0 и засилващи се вътрешни неуредици характерни за империи, в период на упадък, като например масовият Джелали бандитизъм в Анадола от края на 15 век. 

      Също така характерно за тази епоха е засилващият се религиозен фанатизъм на мюсюлманското духовенство (улема), които традиционно твърдят, че всички неуспехи се дължат на отслабналата вяра на мюсюлманите. И така още през 1537 година, Сюлейман издава ферман до всички Отомански губернатори, с който им нарежда да екзекутират като апостат всеки, който се съмнява в думите на Пророка. Тука е мястото да се кажат две думи за Отоманския Ислям. Съществуват широко разпространени гледища, особено на Запад, че той е бил необичайно толерантен и либерален. Истината е, че в империята

           винаги е имало два вида Ислям,

които са доста различни – народният Ислям и официалният държавен Ислям на улемата. Първият е практикуван от мнозинството от мюсюлманите и е от суфистки произход, което ще рече с подчертано мистичен и езотеричен характер и доста висока степен на толерантност към други религии. Между многобройните секти, които се числят към него са бекташите, мевлеви, мелами, хуруфи и т.н. Много често тези секти са изразявали и политическо противопоставяне на Отоманския абсолютизъм и религиозния фанатизъм на сунитската улема поради, което често са били преследвани. Бекташите например, които са оставили особенно дълбоки корени по нашите земи, са известни със своята толерантност към всички религии, факт е, че не обръщат много внимание на ритуалите, че позволяват виното и музиката и разрешават на жените да ходят незабулени и да участват в социални сбирки наравно с мъжете. Този тип толерантен Ислям е това което кара основоположника на уахабизма, Абдул ибн Уахаб да нарича Отоманската империя „даула ал куфрия“ (страната на неверниците).

      Съвсем друг е Ислямът проповядван от ортодоксалната улема. Неговите главни черти са дълбок консерватизъм, обскурантизъм и религиозен фанатизъм. Това е Ислямът който не позволи на Отоманите да научат нищо от Европа, забрани печатната преса в продължение на векове и осъди империята на непреодолима изостаналост и неминуема гибел. Един пример от 16 век би трябвало да е достатъчен като илюстрация. В 1577 година наи-известният Турски астроном, Такиюдин Мехмед, (Таkiyyuddin Mehmed) построява модерна астрономическа обсерватория в Галата, която според съвременници не е отстъпвала на най - модерната Европейска обсерватория по това време на Тико Брахе (Tycho Brahe) в Дания. Тя просъществува до 1580 година когато улемата решава, че обсерваторията е причинила поредната епидемия от чума и султанът заповяда на еничарите да я сравнят с земята. И така Ислямският свят остава без астрономическа обсерватория до 20 век. Не на празно бележитият Турски историк, Халил Иналчък, нарича този период „Триумфа на Фанатизма“ в своята известна творба, “Тhe Ottoman Empire: The Classical Age 1300-1600.” А какво значи това мракобесие за българите не е трудно да се види. Първата българска печатна преса започва да работи в Солун в 1838 година, или близо четири века след Гутенберг - четири века, в които България остава извън историята. 

      За нас българите е важно да знаем историческата истина, защото в момента сме заливани от турска пропаганда, която целенасочено я изопачава. Сравнително безобидна е меката пропаганда на блудкави турски сериали за „Великолепния Век.“ Съвсем не безобидна обаче е официалната пропаганда на Ислямисткото правителство на Ердоган. Ето какво ни поучава бащата на нео-османската доктрина и външен министър на Турция, Ахмет Давутоглу: „По време на османската държава балканският регион е бил център на световната политика през XVI в. Това е златният век на Балканите....Това бяха османските Балкани. Ние ще възобновим тези Балкани....Османските векове са успешна история. Сега трябва да я възстановим.“ И г-н Давутоглу не се стеснява да ни каже как той възнамерява да възстанови тези успешни османски векове: „Ние сме идвали тука преди векове първо на коне. Ако потрябва, отново ще дойдем.“ (цитатите са взети от книгата на Дарко Танаскович, „Нео-Османизмът: Турция се Връща на Балканите,“ София, 2010).

      Наглостта на тези изказвания от наѝ-висшия турски дипломат говори сама за себе си и не се нуждае от коментар. За мене по тревожен е фактът, че досега не се е намерил дори и един единствен български държавник готов да се противопостави публично на тази груба фалшификация на историята ни. 

      Идва Руско-Турската война и България става независима. Българският народ е благодарен на освободителите и особено на руските солдати оставили костите си у нас, както доказват стотиците паметници и паметни плочи, издигнати в тяхна чест от населението. Но много бързо става ясно че интересите на Русия и младата българска държава са трудно съвместими. Основна цел на Руския империализъм на Балканите от Иван Грозни насам е завладяването на Проливите, за което е необходимо България да бъде превърната в един послушен руски протекторат. Докато основната национална задача на българите по това време е съединението с Източна Румелия и другите територии откъснати от родината с Берлинския Договор. Това обаче пречи на Русия и тя открито застава срещу нашите национални интереси.

       В турбулентните години след Съединението в 1885 на власт в България идва може би наѝ-големият български държавник в историята ни досега - Стефан Стамболов. Един от малкото български лидери, който добре е разбрал, че ако не остане независима България е осъдена да бъде васал на една или друга велика сила. В случая Русия и нейните лакеи русофили в страната правят всичко възможно го отстранят. Подкупи, шантаж, преврати, атентати и какво ли не. Той остава твърд и заплаща за родолюбието си с живота си.

           Периодът след смъртта на Стамболов

в 1895 доказва до каква степен  е бил прав да гледа на Имперска Русия като враг на българската независимост. Почти без изключение, Руската политика на Балканите до края на Първата Световна война е подчертано анти-българска и допринася съществено за огромните ни териториални загуби и съответните национални катастрофи. Стига се дотам, че Русия обявява воина на България в 1915 година и на нас ни се налага да се биеме срещу ‚освободителите‘ както в Добруджа така и в Македония.

       Русия престава да бъде важен външно-политически фактор за България след болшевишката революция там, но България не остава независима за дълго време. Този път търсим закрила от Германия в която междувременно възтържествува Нацизма. Вярно е че България никога не е била „монархо-фашистка“ държава, както твърдят комунистите и че ние успяхме да спасим нашите евреи от газовите камери на Хитлер, което ни прави голяма чест като нация. Но в интерес на истината, също е вярно че не успяхме и дори не се опитахме да спасим македонските евреи.

      И за да докажем колко верни съюзници сме на германците, взехме че обявихме воина на Америка и Англия в 1941. Колко това ги е уплашило, не знам, но че този идиотизъм е изиграл своята роля когато съдбата ни се решаваше в Ялта е повече от сигурно. 

      Следва близо половин век комунистическо робство, което със сигурност е наѝ-черната страница в историята ни. Започна се с това че под прякото ръководство на болшевишките им господари, комунистите физически ликвидираха голяма част от българската интелигенция. След това насилствено отнеха земята на трудолюбивия български селянин и де факто го закрепостиха в Сталински колхози наричани ТКЗС. И по този начин унищожиха продуктивното ни земеделие за сметка на една насилствена индустриализация, която не беше в състояние да конкурира никъде освен в наѝ-примитивните пазари в соцлагера. В момента в, който соцлагерът се срути, срутиха се и епохалните постижения на научния социализъм. Вредите причинени на народа ни от този мрачен епизод на комунистическо мракобесие са неизмерими. 

      И всичко това се случваше в България точно когато след 1945, Европа наѝ-после извади необходимите поуки от безсмислените кръвопролития на двете световни войни и тръгна решително по пътя на обединението, на демокрацията, на пазарната икономика и на тясното сътрудничество с Америка. Резултатите не закъсняха и само десетина години след края на войната, за първи път в историята си Европа беше мирна,обединена и на път да просперира със своето „икономическо чудо. “ България отново остана близо пет десетилетия настрана от историята. Нищо чудно, че когато комунизмът тръгна към своето заслужено място на бунището на историята в 1989, България, също така заслужено, е вече една от наѝ-бедните страни в Европа. А през 1939 година тя беше наѝ-богатата страна на Балканския полуостров.

      От тогава, вече близо четвърт век, де юре всичко в България е както трябва. Наѝ- сетне сме независима демократична държава, с пазарна икономика и членство в Европейския Съюз и НАТО. Де юре, но не и де факто. Де факто продължаваме да бъдем икономически и политически зависими от мафията в Кремъл и нейните агенти в България. Нямаме нито функционираща пазарна икономика, нито независимо правосъдие. Как се стигна дотам е предмет на по задълбочен анализ, но достатъчно е да кажем, че всички правителства след 1989, с изключение на мимолетното управление на Филип Димитров, в една или друга степен служеха на олигархията, създадена с комунистически пари. В резултат , България в момента е не само напълно зависима от Русия в енергетиката, но и служи като Троянски кон на Москва в Европейския съюз, както стана пределно ясно от политиката ни по отношение на „Южен поток”, „Белене”, шистовия мораториум и т.н.

      Междувременно,

          нова заплаха за нашата независимост

се появи от юг под формата на милитантния Ислямизъм на Турция под управлението на АКП и Реджеп Ердоган и тяхната агресивна нео-османистка политика. Това, което я прави особено опасна е фактът, че и двете етнически партии в България, ДПС и тази на Касим Дал, като че ли се съревновават, коя да бъде по-верен лакей на турските Ислямисти срещу националните интереси на България. В това си начинание те видимо имат пълната подкрепа на социалистите и на лъже-патриотите от Атака. Без преувеличение може да се каже, че след периода на комунизма, България никога не е имала по анти-българско правителство от сегашното. Това е една тъжна истина, но ако ние българите не я осъзнаем, няма измъкване от пропаста към, която сме тръгнали.

 

      *  

Алекс Алексиев е емигрант в САЩ от 1965 г., но остава родолюбец и патриот. Неговите анализи за националната сигурност на САЩ се използват от Пентагона и ЦРУ. Научен сътрудник е в института „Хъдсън", дълги години е работил в корпорация RAND. Председател е на Център за Балкански и Черноморски изследвания в София.

В зората на демокрацията бе съветник на премиера Филип Димитров.

Роден е през 1941 г. в България. Син е на убития след 9 септември 1944 г. от комунистите голям български художник и фейлетонист Райко Алексиев.



                                                          източник
_____________________________________________________________________________________________________



Тагове:   Алекс Алексиев,


Гласувай:
21



1. rustam - Алекс Алексиев много години е щатен ...
26.12.2013 10:14
Алекс Алексиев много години е щатен служител(офицер) на ЦРУ, прeподавател в школата в Ленгли. Дори по времето, когато беше съветник на Филип Димитров не е освобождаван от щатната си работа в САЩ. Ясно е, че интересите, които ще защитава, са тези на които му плашат. Това е нормалната логика. Дори и в най-свирепите времена на комунистическия режим не бяха назначавани като щатни съветници на Правителството офицери от КГБ, например.

А този Център за Балкански изследвания какво е? Фирма? Неправителствена организация? Кой го финансира? Защото, който плаща, той поръчва музиката.
цитирай
2. vmir - Факт е, че докато България имаше национален идеал и куража да обяви и отстоява
26.12.2013 10:21
независимостта си през периода 1908 - 1944, тя беше безспорен балкански лидер с икономика доближаваща се до средно развита европейска държава. И това - въпреки зверските болшевишки провокации между двете световни войни, изцеждащи силите и държащи я на ръба на гражданска война. След това лъжците не спряха да се бият в гърдите, че са построили "две Българии", като пропускаха, че по същия техен критерий, германците бяха построили не 2, 20 Германии, а европейците - 10 Европи. Днес мамят лумпените (като коментиралият горе убиец на блъгъра Митко), престъпниците, неграмотните и аутсайдерите, че мизерията при комунизма била същински рай на благоденствието, за да използват гласовете им за ликвидирането на България.

Весела Коледа, с извинение.
цитирай
3. antikom - 1. rustam
26.12.2013 10:45
Имам подозрения, че А. Алексиев яде деца на закуска, но то ще си каже!
Щом твърдиш, че знаеш щатното разписание на ЦРУ съм длъжен да ти вярвам, но онези, които го знаят трябва да ги е страх да не ги обръсне някой Д. Бонд ухаещ на уиски и секс изпражнения. Справка - онзи от Уикилийкс.
Та не личността е важна, а казаното от нея.
Коментирай това, а не глупавите си и провинциални представи за света.
Доколкото разбирам човека говори за бедността на България и причините за това.
Опровергай го, че не е прав!

Апропо, за съветниците на нашето гестапо - миловидно наричано с евфеизма Държавна сигурност - например ген. Ф. Филатов, да си чувал?
цитирай
4. antikom - 2. vmir
26.12.2013 10:46
Весела Коледа!
цитирай
5. xloranphyl - Антибългарско е това правителс...
26.12.2013 20:00
Антибългарско е това правителство!
Намалиха тока, не ги е срам!
И пенсии, и МПЗ вдигнаха, та това антибългарско! Сега българите ще имат още пари за ядене и може да преядат! Ще се мъчат, горките... преяли.
P.S. Квичене на анално взломен седераст - МУЗИКА ЗА УШИТЕ!!!
цитирай
6. katastrofi - 100 % глупости
26.12.2013 21:06
Загиването на България няма нищо общо с исляма. България загива заради, престъпно направената приватизация. Умира защото българите на знаят смисъла на думата СВОБОДА. Само като прочета антиком. и разбирам колко разбираш от демокрация.
цитирай
7. nkf - Бедността и мизерията в България е в ...
26.12.2013 21:47
Бедността и мизерията в България е в резултат на това, че вместо комунистите да бъдат съдени и вкарани по затворите, станаха де юре собственици на икономиката на страната. Та и от там днешните проблеми.
цитирай
8. anonimen65 - saglasna
26.12.2013 22:48
s nkf.i da koregiram ne sa komunisticheski parite s koito stanaha bogatashi a narodniiiiii oposkaha vsichko bez jal ,za da se dokopat do bogatashkia sviat na zapadniatsite i nie sme im robite.hak ni e kato tarpiahme tolkova godini tiahnoto nekadarno i prodajno upravlenie.
цитирай
9. godlieb - ИСКАМЕ СИ ЦАРЯТ -
26.12.2013 23:22
КАТО ПРЕДПОСТАВКА ЗА НАЦИОНАЛНО ЕДИНЕНИЕ, СЪВРЕМЕНЕН ПРОГРЕС, И БЪДЕЩО РАЗВИТИЕ . . .
цитирай
10. antikom - 5. xloranphyl
26.12.2013 23:28
Хлорамин,
като ни харзулнат Южен поток и Аец да финансират с пари от Бюджета - `и твоите внуци, `и моите ще плащат до девето коляно откраднатите няколко милиарда лъва.
А със печалбите от екстрите, дето ги изброяваш - чувам, че пенсионерите си накупили обувки с дебели грайфери да не падат по гръб като вървят по меда и маслото на комунал онанистическото правителство.
Съветвам те и ти да го сториш.
цитирай
11. antikom - 6. katastrofi
26.12.2013 23:30
Разбира се, че са глупости!
Ама само си говориш, а не го доказваш, товарищ красны катастрофалник.
цитирай
12. antikom - Точно казано.
26.12.2013 23:30
nkf написа:
Бедността и мизерията в България е в резултат на това, че вместо комунистите да бъдат съдени и вкарани по затворите, станаха де юре собственици на икономиката на страната. Та и от там днешните проблеми.

цитирай
13. antikom - 8. anonimen65
26.12.2013 23:31
Анонимке,
моля да ме извиниш - този език не го разбирам.
цитирай
14. antikom - 9. godlieb
26.12.2013 23:32
Искам монархия,
ама нищожеството Симеончо - да връви на майната си!
цитирай
15. balar - и аз
26.12.2013 23:55
godlieb написа:
КАТО ПРЕДПОСТАВКА ЗА НАЦИОНАЛНО ЕДИНЕНИЕ, СЪВРЕМЕНЕН ПРОГРЕС, И БЪДЕЩО РАЗВИТИЕ . . .


но да не е кобург и да няма нищо общо с тях
цитирай
16. dimat - А как ще обясни този "корифей",
27.12.2013 00:20
Зависимостта на Германия от Русия,в контекста на реализирания вече практически "Северен поток" и многомилиардните инвестиции в Русия?!

Как бе "умнико",ще обясниш това на нас,простите аборигени?
Как ще обясниш японските и особено,китайските капитали,окупирали икономиката на САЩ,в размери многократно надвишаващи зависимостта на България от руските капитали?

Много лесно е да плюеш срещу падналия и смачкания с решаващите усилия на държавата,проводник на чиито интереси си ти.

Добре е като плещиш такива глупости ,да допуснеш,че мачкания от чужди и свои "гости" народ,все още не е досмачкан,така,че да възприема всяка западна простотия,за манна небесна.
цитирай
17. apostapostoloff - В Швейцария САМО 5 % от
27.12.2013 03:15
населението притежава някаква недвижима собственост. В България само 5 % от населението няма никаква собственост. В България само 5 % от населението няма никаква собственост.

Трябва да си КРЪГЪЛ ИДИОТ за да изкарваш най- богатите европейци най- бедни. Бедни са българите само духом- те са простаците на ЕС.

Простак е, разбира се, и авторът на този постинг, който като счупен грамофон повтаря една нелепица, пусната в обръщение преди години от някой малоумен журналист.
цитирай
18. valiovaliov - За съжаление, май скоре не се оче...
27.12.2013 10:04
За съжаление , май скоре не се очертава да се променим.Дано, но ...
цитирай
19. antikom - 16. dimat
27.12.2013 14:22
Имаш ли представа какво е това Сащ или че си велиме за империализъмо?
цитирай
20. antikom - 17. apostapostoloff
27.12.2013 14:25
Постоле,
то богатството се мери и другояче.
Възможността да живееш и просперираш от труда и ума си е един от основните критерии - не по броенето звездите и луните.
Иде реч за икономика и капитализъм, каквито в България няма.
цитирай
21. antikom - Докато ни управляват отроци комунал онанистическите гоулайтери - все е така!
27.12.2013 14:26
valiovaliov написа:
За съжаление , май скоре не се очертава да се променим.Дано, но ...

цитирай
22. batogo - !!!:)))Поздрав за постинга и позицията!
28.12.2013 08:09
Вече близо 70 годишната червената съветско-българска мафия опростачва манталитета на българите и така ги превръща в хаотична тълпа, неспособна да защитава интересите си и интересите на България. Докато госпотства този посредствен манталитет нямаме никакъв шанс, но отървем ли се от него, лесно ще се справим с всичките си проблеми като народ и държава.
цитирай
23. gotzageraskov - Наистина, намалиха тока
29.12.2013 01:38
xloranphyl написа:
Антибългарско е това правителство!
Намалиха тока, не ги е срам!
И пенсии, и МПЗ вдигнаха, та това антибългарско! Сега българите ще имат още пари за ядене и може да преядат! Ще се мъчат, горките... преяли.
P.S. Квичене на анално взломен седераст - МУЗИКА ЗА УШИТЕ!!!

Ама сега плащам повече при същия разход. Увеличението на пенсиите с 4,50 лв. ще бъде от 01.07.2014 г. и ще доведе до нечувано благоденствие сред пенсионерите. Последното увеличение - това от 01.04. т. г. беше заложено в Дянковия бюджет още през октомври м. г., така че не го брой. МРЗ още не са вдигнали, но обещават. И като махнат данъка върху нея, но оставят данъка върху заплатата, по-голяма с 1 лв. ще стане много интересно.
цитирай
24. zaw12929 - Я се вижтем колко сте образовани и ...
29.12.2013 09:52
Я се вижтем колко сте образовани и какво пробутвате " българите го дължат на комунал онанизмата!

Аха, сега пък шлюзи на ограничение на различно мислещите!
Точно по комунал онанистически! "
НЯМА ДА ОБРАЗИВАМЕ УМРЕЛИ ТЪПАЦИ...
цитирай
25. zaw12929 - 23. gotzageraskov - Наистина, намалиха тока
29.12.2013 09:57
Ама сега плащам повече при същия разход.

ТРЯБВА ЗА ТАЗИ ГНУСНА ЛЪЖА ДА СЕ ИЗПРАВИШ ОРЕД СЪДА, А НЕ ДА ПОВТАРЯШ МАНИПУЛАЦИИТЕ НА МЕДИИ ДОБРЕ СИ ВИЖ ФАКТУРИТЕ И НЛЪКНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!

УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ, А НЕ НАНАЛЕНИЕ, КАКТО В 7 СТРАНИ ОТ ЕВРОПА И СЕГА ПРИОРИТЕТ Е ДА ИНА РАБОТА И ДОХОДИ ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ, КОИТО СТАНАХА МИЛИОН ИМАШ ЛИ МОЗЪК ДА МИСЛИ ИЛИ САМО ЗНАЕШ ВСИЧЛО ДА ОСЕРЕШ
цитирай
26. antikom - 25. zaw12929 - лельо,
29.12.2013 17:00
не се вълнувай излишно!
Мисли за здравето си и ниската пенсия, която Иван Костов ти изяде, нали така?

За тоя, gotzageraskov, дето е писал тези работи - никакъв съд - направо го давай на свинете!
цитирай
27. antikom - 24. zaw12929 - лельо,
29.12.2013 17:02
аз сам си знам, че нищо не знам.
При това съм необразован, неграмотен елитерат - краен реакционер!

Мечтаеш ли си за Ловеч, лелче?
цитирай
28. dartanjan - Пак започнаха със сладкодумните словестни опияти
30.12.2013 13:53
"След периода на комунизма, държавата никога не е имала по-антибългарско правителство от сегашното". До тук е абсолютно прав. Но защо се захваща с тези далечни отминали времена, като прави кратка ретроспекция на всеизвестни исторически факти. Ще ви кажа какво мисля. Като всеки който иска да ви излъже по професионален начин, първо ви печели доверието с посочване популярни исторически истини, които всеки малко по-начетен познава, без те да имат реална отношение към проблема, който се разглежда блогъра. Така успана бдителността на четящия, може да ви подхлъзнат неусетно в желаната посока и да ви внуши абсурдни идеи и полуистини. Прочетете принципите на нервно-лингвистичното програмиране. И изкуството да убеждаваш слушателите в твоите тези , независимо дали са истина или не. Аз по правило не бих се доверил на човек, работещ за чуждо разузнаване, което има преки интереси в България. Веднага ми светва червената лампа. Учудвам се дори колко много хора са дали плюс на този блогър. Колко лесно се приспива вниманието на някой българи. Достатъчно е някой набеден авторитет да се изкаже по някоя тема и вече автоматично му се доверяват много от четящите. Може би затова има и кратка автобиография, която да ни подсети какъв капацитет и професионалист по социалните и политически въпроси се изказва. Аз обаче си мисля дали г-н Алекс Алексиев знае, че е писал този материал?
Накратко причината да сме бедни най-малко зависи от далечни истиорически събития и най-много от последните 70 години от историята на България. Няма да комнтирам недостатъците на социализма, които са всеизвестни. Но ще напомня, че научи хората на безоотговорност и неспособност на самостоятелно мислене, така необходимо в конкурентната среда на капитализма. Но това е резултат от дундуркането на гражданите от държавата срещу мизерно заплащане. Вторият голям грях на социализма беше липсата на политическа култура в българите и техните представители във властта, на демократични традиции, и наличие на изкривените представи и възгледи насадени в съзнанието на хората от управляващата партия. Може да се говори много, ще кажа още едно нещо. Основната вина за националната картастрофа в страната имат наложената от вън представителна демокрация, която превърна България в колониална държава, а политиците ни в марионетки на външните си господари. И благодарение на тях унищожихме промишлеността и слелското стопанство, за да се настанят интернационалните корпорации, банки и монополи, които изсмукват почти всички парични потоци в страната. За това българина е беден, и не се ли промени системата , ще следва национална катастрофа. На практика от избитрателите в държавата не зависи каква вътрешна и външна политика ще следва България. Важните решения за насъоящето и бъдещето на държавата не се взимат от българи. Но това г-н Алекс Алексиев не би желал да ви го каже. Не би му било удобно пред неговите работодатели. И понеже националистите и в яастност г-н сидеров нееднократно е заявявал тези проблемни пред обществото и в частнос в парламента, не се пропуска възможност да се оклепа за пореден път името му. На принципа една лъжа повторена сто пъти става истина. Мислете и винаги търсете две различни мнения и сравнявайте аргументи. Научете начините за манипулация на обществото.
цитирай
29. antikom - Дърти няне,
31.12.2013 11:12
правиш комунал онанистическа пропаганда, а това в този блог е забранено!
Пък и си пропуснал еврейската завера, турците, ЕС, империализмата - затова писаното от теб - не се брои за сериозно!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antikom
Категория: Политика
Прочетен: 1118372
Постинги: 202
Коментари: 1330
Гласове: 3330
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031