Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2012 18:54 - Комунизмът превърна българите в глутница крадци, за да ги управляват лесно даже и в годините на прехода
Автор: antikom Категория: Политика   
Прочетен: 8353 Коментари: 22 Гласове:
18

Последна промяна: 06.12.2012 18:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

…Каква власт бе? Кой ми я е дал тази власт? Руснаците ми я дадоха и пак те си я вземаха? Какво можех аз да направя? Да не съм като този лудия /има предвид Чаушеску, б.а./ да ме стрелят…

(Тодор Живков в разговор пред Петър Бояджиев в началото на 1992 година, в дома му на улица „Секвоя” – София.)


 

Младите българи, които вече са част от европейската цивилизациая, макар и с много жертви, могат да изпитват само срам и неудобство от такова признание от човека, който официално се е водeл държавен глава на тяхната родина.

Но преди Живков да направи това признание има и една дата – 10 ноември 1989 година. Събитията свързани с нея са резултат на невъзможността да се продължава да се крие катастрофата до, която е доведена България, именно от тази безотечественна криминална организация БКП. Десетилетия тя експлоатира невежеството на част от българите. Нещо повече изразходва огромни средстав да увековечи това невежество като гаранция за увековечаване на властта си. На 10 ноември реално част от българските комунисти предлагат доброволно услугите си на чуждата сила с надеждата да навлекат белите костюми. Да хвърлят един освежителен душ на комунистическата си партия и да продължат авантюрата, представяйки се за демократи.

Струва си да си зададем въпросът къде е сега България – 23 години по-късно ?

Всеки непрудубеден наблюдател констатира че комунистическата лудост по българските територии все още има сериозно присъствие. И ако тя шества по тези земи 5 десетилетия, ще са нужни поне толкова за да се излезе от помийната яма. Всеки разумен човек знае, че да се руши е по-лесно отколкото да се гради. А противно на техните твърдения, през целия период на комунистическия режим по дефиниция се рушеше всичко свързано с европейската цивилизация. Не случайно комунистите слагаха така усилено акцента на 1300-годишната история на държавата. Те искаха да си присвоят началото на Българската държавност. Стремяха се да дадат легитимност по този начин на престъпленията, които вършеха ежечасно против постиженията на европейската цивилизация по българските земи. Всяко нещо до което са се докоснали са го осквернили. Но това е философията на прокажените. Те виждат своето бъдеще и роля единственно във увеличаването на броя на прокажените.

Към националната икономическа катастрофа от тяхната тесногръда политика комунистите добавиха и най-мащабните етнически сътресения в страната от момента на нейната независимост.

Това също е факт в резултат на болното отношение на комуниста към властта. Ето какво казва пред един висш таен форум Тодор Живков :

...Когато правим преглед на нашата работа, в етническата група на българските турци не бива да се забравят две важни обстоятелства. Тази етническа група е вече голяма на брой, наближава 1 милион. На тях се гледа като на резерв за антибългарски прояви от страна на Турция, зад която, разбира се, стоят ЦРУ и други западни централи. Няма съмнение, че опитите за дестабилизация сред тази етническа група ще продължат и занапред…

Маниакалния страх за властта, перверзното представяне на интереса на комунистическата партия за общобългарски, довеждат до това мащабно престъпление към България нанесло толкова вреди на цялото българско общество.

Днес една теза на министър Цветан Цветанов неизменно присъства изкуствено в общественото пространство. Организираната престъпност и корупцията са плод на политиците и партиите управлявали България след ноемврийския праврат в БКП от 1989 година. Факт, който според социологическите проучвания се споделя от мнозинството българи. Факт, който споделям от дълго време и аз. Факт, който мога да подкрепя със десетки конкретни примери от кухнята на българската политика, в която съм имал възможност да надникна и не съм я пропуснал.

Дали обаче тази реалност не се използува за прикриването на друга реалност ? Дали тя не е само част от тази друга реалност, за която министър Цветанов упорито мълчи в публичните си изяви. Ще направя опит да погледна зад тази завеса.

Тази широко рекламирана постановка може да остави усещането у по-наивния наблюдател, че точно срива на комунизма е в основата на неволите на българите през последните две десетилетия. Нещо повече, тя подхранва илюзията за просперитета и идилията в българското общество преди въпросния преврат. Тя се приближава опасно много до известната прокомунистическа постановка където Горбачов е определян като предателя, който за жълти стотинки е предал социалистическия рай на враговете му.

Тази теза фактичерски прикрива една историческа истина свързана с преврата. А тя е проста и планетарно призната, с изключение на България. Преврата е опит на част от причинителите на Третата националната катастрофа в държавата, да стоварят отговорността върху част от своите съпартийци, а самите те да се спасят и да обсебят и за в бъдеще властта.

Така че посткомунистическият период в България е само продължение на комунистическия при новите международни реалности. Всички недъзи, за които говори министър Цветанов не са дошли от нищото. Те са отровното наследство от предходните 45 години на безумие и комунистическа лудост. Тук министър Цветанов и неговата партия са в дълг пред българите и пред евроатлантическите партньори да вземат ясна публична позиция с историческа оценка на предпревратаджийския период у нас.

През 2013 година престоят парламентарни избори. Освен отчет за резултатите от четиригодишното си управление на ГЕРБ ще ѝ се наложи да вземе ясна и недвусмилена позиция по темата.

Никоя политика не е в състояние да доведе до състоятелни реформи и социален и икономически напредък в страната без да е отчела и осъзнала отрицателното наследство оставено на българите в края на 80-те години. Точно липсата на това осъзнаване е една от причините за нещастното положение, в което се намира и днес страната.

Вече 23 години в България доминира грешният дебат между Живковизма и Лукановизма.

Дебат, който е пряко свързан с преразпределението на материалния ресурс на страната. Дебат, който не е в състояние да донесе нищо полезно за българите. Просто ги държи в блатото и ги принуждава да крякат като жаби бецелно.

Дал съм си труда да познавам лично и двамата през 90-те години на миналия век. Такъв ми е и характера и нрава. Колкото по-добре си познавам врага / да Живков и Луканов не биха могли да ми бъдат противници / толкова по-голям шанс съществува за резултати във войната с него.

23 години след падането на Живков от власт, трябва да си дадем отговор, къкъв бе той?

През 90-те години така нареченият Тато изпитваше огромна неприязън към държавна сигурност. Трудно преживяваше факта, че тези които са му лазели в краката са го похарчили лесно. От една страна като прагматик осъзнаваше, че това е било неизбежно, но от друга не можеше да се освободи от илюзиите си, че единствен е знаел как да се излезе от катастрофата, но не е получил шанса си. Ненавиждаше Горбачов, смятайки себе си за голям политик не признат от последния. Признаваше, че единственият перспективен път за България е европейският, но съпътствуван от живковските балкански маневри /както той наричаше своите дребни хитринки/, вярвайки, че е най-хитрият.

В крайна сметка си оставаше един дълбоко ограничен комунист, инсталирал се в кожата на един човек който е бил създаден от природата да е дори добряк. Когато се смесва човешката природа на Живков със неговата политическа кариера, с резултататът от тази му дейност се извършва една мащабна манипулация. Исторически важни са само резултатите от неговата политическа дейност. А те са недвусмислени – Трета национална катострофа. Измеренията ѝ далеч надхвърлят предходните две. На първо място унищожен е основният ресурс на една страна – човешкият. В продължение на десетилетия да използуваш инстинкта за самосъхранение в индивид, за да го държиш в подчинение и да го принуждаваш системно да служи на противочовешките ценности с надеждата да избегне злощастната съдба на проявилите малко повече характер и кураж, и премазани от грозната комунистическа машина.

Ще дам един красноречив пример от мой разговор с червения диктатор:

 

Живков: Крадат ли, крадат ли ?

 

Бояджиев: Много и поголовно.

Живков: И при мен крадяха, но всеки имаше право да открадне колкото да си построи една къщичка. Който прескочеше тази граница, удрях през пръстите. А сега виждаш, цели палати си строят…

 

 

Какво по-голямо престъпление срещу собствения си народ може да извърши държавник, от това да превърнеш този народ съзнателно в глутница от крадци.

Вместо да му се даде възможност на българина да има самочувствието, че си е собственик по право и по достойнство, той имаше самочувствието на крадец. Е, наистина народ съставен от индивиди, които имат самочувствието, че са крадци, се манипулира лесно.

България вече юридически е част от голямото европейско семейство. Западната част от континента, която имаше шанса да остане свободна след Втората световна война има чувство на дълг към бившите поробени страни и прави не малко усилия за материализирането на този си дълг. Тя осъзнава, че това е и в нейн дългосрочен интерес, пред вид сложните и противоречиви процеси в света.

За съжаление в България силите на злото все още имат сериозни позиции, за да не кажем доминиращи. Последните събития около избора на конституционни съдии са един от зачестилите напоследък примери на регресия вместо напредък по европейския път на страната.

Нещо повече, те изкарват на показ едно смущаващо двуличие на управляващата партия. Двуличие, което от доста време се забелязва от евроатлантическите партньори, и което ги смущава сериозно. Пред публиката ГЕРБ и ДПС се карат дори си играят на декларации, а под масата си делят безпринципно присъствието във Конституционния съд и в някои други институции. Смешното, ако не беше трагично е, че Цветанов упорито отказва да осъзнае, че за Брюксел, а и за други европейски столици маските на това двуличие са паднали. И естествено това води до оттегляне на доверието. А кредитът на доверие преди 3 години беше огромен.

За съжаление днес той е вече проигран по най-глупавият и безперспективен начин. И тук позицията на ДПС е напълно оправдана и нормална. Катастрофални ще бъдат обаче последствията за управляващата днес партия.


 

_______________________________
            автор Петър Бояджиев

 





Гласувай:
18


Вълнообразно


1. kostadin - Нищо съществено и вярно не си дал. ...
07.12.2012 14:50
Нищо съществено и вярно не си дал .Движиш се по повърхността на събитията презгодините .Комунистите ,както и всички останали хора трябваше да се сблъскатс истинският повелител на съдбата на народите -владетелят на парите
цитирай
2. haralanov - Да си комунист е заболяване!
07.12.2012 14:58
Но Т.Живков в едно е прав.
Без СССР неговата власт би била невъзможна!
цитирай
3. svoboda64 - С най-голямо уважение към автора, но той страда от две неща:
07.12.2012 15:08
- непознаване на световната история;
- "идеологическа пристрастност" към оценка на онази част от историята, която твърди че познава от първа ръка -;)

Тези два "недостига" пречат на всеки политик и политически анализатор в най-новата ни история...

На България й се случи да попадне в "мелето" на световни идеологическо-икономически противоборства и да... изтегли "късата сламка"! Все някой трябва да падне в жертва, нали? Особено когато става въпрос за ритане между "атове+ -;)

Всичко друго е къде добре, къде не дотам добре обоснована политическа пропаганда!

Искам да ми обосновете, от историческа гледна точка, как са натрупани "богатствата на народите", които днес наричаме "развити икономики" -;) Кое им е честното, "законното" и т.н.? Как това се ползва днес и докъде води същата "политика на най-големите печалби с най-малки вложения"? Подсказка: outsourcing -;) Включително България, член на ЕС, бере плодовете на тази "новоколозационна" политика -;) За няколко гроша повече -;)

За разлика от други места, България никога не може да бъде "номинално бедна". Защото има природа, която да бъде "експлоатирана"... Но какво се случи след Живков, не преди това? Злато кой добива и го изнася? Хайде, холан -;( И това е само блед пример на фона на много други зулуми!

Били сме научени "да крадем" при Живков?! Ами... развитите ви западни демокрации? Там първоначалното "забогатяване" е... също чрез "краддене" (Сър Не-знам-кой-си, който е бил "капер в името на Кралицата" -;), впоследствие - да речем, Холандия, купува Манхатън за 3 долара от индианците и т.н. Нещата не са толкова прости, Сър, ако познавате световната история в дълбочина и съвременност. Може да се изкажем и съвременни "капери", ама това ще промени ли картината?

Плюенето срещу България и налаганите й експерименти не помага! След 1989 експериментът е повсеместен:) Т.Живков донякъде е прав: спирах ги да "крадат в особено големи размери". И да не харесва Горби е прав: "соц.експериментът" беше продаден за да печелят Някои-;
цитирай
4. dobronameren - Кой е автор на статията - anticom или Петър Бояджиев
07.12.2012 15:25
Впрочем няма значение, защото това не влияе на моето мнение.
Написаното за старата история преди и покрай 10 ноември е вярно. Да кажем, че и написаното за днешното правителство на ГЕРБ е вярно. Но в статията НЕ СЕ СПОМЕНАВА БСП. От новото време има ГЕРБ и ДПС само. Защо? Еднозначно за старото е виновен Тато, но защо не се споменава БКП, която е "майката" на БСП? Оставам с впечатлението (грешно ли е?), че БКП/БСП е свещена крава за написалия този материал. Бъркам или не, оставам с неприятния привкус в душата, че се обявява безкомпромисна борба САМО на Б.Б. и ГЕРБ. Отговорът, който се натрапва е - така на следващите избори след 7 месеца да дойде на власт втората по сила партия , т.е. БСП на Сергей Станишев. Или пак бъркам? (Ако си помислите, че питам риторично, не сте далеко от истината.)
цитирай
5. ok3223 - Нищо съществено
07.12.2012 15:41
не казва този...бърборко
Бил, знаел, познавал...
За ставащото и днес комунисти(...сигурно е бивш и има предвид такива като него) все комунисти им се присънват, и все те виновни...
И след 100 год. този ще дрънка същите приказки, стига да има кой да го слуша.
Костов, Царо, Ф.Димитров, П. Стоянов и пр. сган от престъпници начело днес Б.Борисв-ТИКВАТА, все са били и са комунисти.
Говори глупости на търкалета.
цитирай
6. vmir - Съгласен, цитирам:
07.12.2012 15:50
"Никоя политика не е в състояние да доведе до състоятелни реформи и социален и икономически напредък в страната без да е отчела и осъзнала отрицателното наследство оставено на българите в края на 80-те години. Точно липсата на това осъзнаване е една от причините за нещастното положение, в което се намира и днес страната."

Това те отлично го знаят и точно затова мразят до смърт СДС и в частност Костов, защото той знае най-добре в какво състояние беше икономиката. Откак се помня, у нас се краде като за световно, а подкупването чрез угодничество и споделяне на откраднатото си е атестат за стопанска кадърност. Подценихме подлостта им, самия аз когато влязох в блога преди няколко години, мислех, че са изоставили продажничеството си, и са се демократизирали, но тук разбрах заблудата си. В голяма степен са успели да превърнат подлостта и измамата в политика, а крокодилските сълзи за комунизма и безсрамните лъжи за икономиката му са основата на политическата перверзия, на която сме подложени.
цитирай
7. boristodorov56 - Заглавието казва всичко!
07.12.2012 16:51
"Комунизмът превърна българите в глутница крадци, за да ги управляват лесно даже и в годините на прехода"
Но правилно е отбелязано в коментар по-нагоре, че не споменават никъде първоприемниците на комун.онанистите - БСП.
цитирай
8. zzz65 - Господин Бояджиев как ще отгово...
07.12.2012 17:00
Господин Бояджиев как ще отговорите за гръцката криза или в Гърция нямало кумунизъм? Или за общата криза в европейския съюз?
В комунизма се крадяло . Да така е Но в европейския съюз не се ли краде?Не ли натрупан големият дълг в страните от европейския съюз от кражби на висощоящи?
Разликата е само в това ,че в комунизма нямаш право да говориш свободно ,а в Европеския съюз има фасадна демокрация.
цитирай
9. kostadin - Стига сте сънували и фантазирали ...
07.12.2012 17:03
Стига сте сънували и фантазирали небивалици .Днес България е почти сдала багажа.Българският етнос драстично бързо намалява ,а държавност не се вижда от никъде.
цитирай
10. apostapostoloff - Българите от край време са
07.12.2012 17:11
си крадци. Ето какво е написал за нас един друг, далеч по- велик владетел:

"Българите са племе нечистоплътно и най- паче крадливо."
цитирай
11. merlin68 - Българите от край време са си кра...
07.12.2012 17:57
apostapostoloff написа:
Българите от край време са си крадци. Ето какво е написал за нас един друг, далеч по- велик владетел:

"Българите са племе нечистоплътно и най- паче крадливо."


Ако нямаш куража да се изправиш пред крадеца и да му заявиш, че е крадец, поне имай малко срам и си мълчи не обобщавай. Или пък ако ти сам си крадец, бъди благоразумен и си трай, но имай и малко свян, не прехвърляй собствените си пороци върху всички българи!
Това се отнася не само до този когото цитирах, отнася се и до автора на постинга, както и до всички обичащи да поставят под общ знаменател. Иначе все "борци против комунизма" и "демократи", но също като тези които отричат лепят етикети и слагат общи знаменатели.
Комунизмът превърнал "българите в глутница крадци за да ги управляват лесно", и кой ти каза, че банда крадци се управляват лесно:)))
Виж кретените лесно се управляват като се манипулират, това е видно добре и тук.
цитирай
12. vencivaleri1951 - макар и да не става ясно за кой П Бояджиев става въпрос
07.12.2012 18:14
ще реша , че става въпрос за политзатворника и емигрант във Франция.
Да се заблудим в откровенността на Живков и Луканов пред господина е смешно познавайки хитростта на последните. С цялото ми уважение към автора, но мисля , че надценява собствената си значимост за процесите в страната , а от там и компетентността за случилото и случващото се.

Корупцията , кражбата в големи размери е невъзможна в тоталитарната държава -независимо дали е комунистическа, фашистка или друга. Ще подкрепя думите си с логика , а и факти.
-Не си струва риска да крадеш в големи размери защото дори да ти се размине няма какво да направиш с парите си. Едно жилище, една кола, една вила и то определена квадратура на всичко.
-Посъвместен контрол на официални служби и органи, както и внедрени служинели на ст полиция и 6то в предприятия и организации. Рушвети , бакшиши да, но корупция никога не е имало и не е могло да има.
Примери
-Зетят на Живков/Бог да ги прости и двамата/ на косъм отърва затвора за самоначислени хонорари за "Хълмовете на времето" и то защото не беше взел начисленото. Гл счетоводител и замът му обаче влязоха защото бяха ги взели. Славков го уволниха от телевизията, не преизбраха в ЦК, НС и така нататък.
Синът на Пеко таков/зам на Живков в ДС и член на Политбюро/ влезе в затвора за 2 години за няколко кожуха и около 300грама злато вкарани контрабанда от Турция.
-Нане Вуте/заминистър на Външната търговия/ влезна за 7 години затвор че взимаше рушвет по една заплата за назначен навън външнотърговец.
-Зам шефът на УБО и съселянин на Живков влезна в затвора за фиктувно бракувани пералня и печка и в последствие купени от него на ниски цени
Шефа на Тексим-личен приятел на Живков влезна в затвора за превишаване на власт , а от там и харчове...Случаи като тези не са малко, но в случая става въпрос за съвсем близо до Живков хора.
И понеже някой каза за Костов-Той е емблема за безнаказаност
-Като министър на финансите позволи без сборове да се внесат цигари и алкохол .от
цитирай
13. vencivaleri1951 - продълж.
07.12.2012 18:22
негов приятел и съпартиец. Става въпрос за САПИО. Двама главни прокурори/назначени с гласовете на СДС/ поискаха присъда срещу Костов, но председателя на Върховния апелативен съд лично отклони делото . По късно публично заяви:ІАз съм костовист/Григоров се казва съдията/
Като говорим за безнаказаност не можем да отминем и дебатът за миналото, биографията който се води в Брюксел за нашия премиер и упорито мълчи в нас. Не можем да отминем и присъдата слещу България за показния разстрел с малокалибрена алтилерия на Чакъра /или там както се наричаше клетника/, както и посочването на конкретен виновник за това. В нас отново мълчалива медия, мълчелива прокуратура, мълчалив парламент...
цитирай
14. larryone - Авторът е прав
07.12.2012 18:23
Авторът е прав.Би трябвало да напише в заглавието си: комунизмът превърна част от българите освен в крадци и в глупаци.За най-голямо мое съжаление...
цитирай
15. kamosutrov - Гледам, че първичната партийна организация те е полазила
07.12.2012 18:58
Като ги чета, оставам с впечатлението, че по време на соца течаха реки от мед и масло. Всичко беше както трябва. Справедливия Цар Тодор Цървул Правешки въздаваше справедливост. Изобщо, баси и рая неземен. Толкова неземен, че не ни пускаха на запад да видим ада. А ни стреляха по границите. Което не е престъпление, разбира се.
Преди време попитах 1951-я, кой е този руски гений, който има смъртна присъда /неотменена/ за бягство от Рая. 1951-я ми отговори, абстрактно. Демек, не знае. Те си знаят едно и също и него си пеят. Я да го попитам чувал ли е за осъдени на смърт американци, французи и други, които са искали и отивали да учат, специализират и работят физика в Швейцария и Германия. По онези времена, 20-те и 30-те години, меката на физиката. Пак няма да кажа името. Тест за истинската история на комунетата. Знаят ли си я или пак си лъжат, както само те умеят.
цитирай
16. schumpov - А бе другарю Венци, ти сигурно си ...
07.12.2012 23:33
А бе другарю Венци, ти сигурно си най- честния комунист щом нищо не приватизира от Костов и си остана с награбеното по девети от баща ти.
цитирай
17. kostadin - Апостолов,по- голяма тъпотия от тебе не бях чувал
08.12.2012 13:46
apostapostoloff написа:
си крадци. Ето какво е написал за нас един друг, далеч по- велик владетел:

"Българите са племе нечистоплътно и най- паче крадливо."

Елементарни разсъждения!
Човешката раса по принцип знае само да присвоява.
Интересно ,този ,анонимен ,твой ,велик владетел, колко кожи е съдрал от народа си.
цитирай
18. vencivaleri1951 - Вижте господин "Кавалов"
08.12.2012 19:46
schumpov написа:
А бе другарю Венци, ти сигурно си най- честния комунист щом нищо не приватизира от Костов и си остана с награбеното по девети от баща ти.


Първо кой Ви каза, че не съм участвал в приватизацията? Имам опити и в боновата, и с компесаторки, а и в касовата се включих. Не загубих никъде. Колкото какво е награбил баща ми на 9ти си го кътаме. Ще Ви открехна завесата малко за да не се тревожите "Кавалов". Баща микато грабил не подбирал, та награбил и от мен. Да ама дойдоха добрите и мъжествени Соколов, Лучников и Димитров и взеха, че ми върнаха награбеното от тати. Так что не безпокойтесь. Активы у меня хорошие. Сказал бы очень хорошие...А у Вас?
цитирай
19. kostadin - Голями смешници сте !
08.12.2012 22:35
Голями смешници сте !
цитирай
20. gadfly - ...
09.12.2012 15:05
Комунизма е виновен за всичко, бате. Ако не е комунизма, кой щеше да е виновен, не знам.
цитирай
21. alexanderherzdorf - не казва този. . . бърборко Бил, ...
14.12.2012 09:42
ok3223 написа:
не казва този...бърборко
Бил, знаел, познавал...
За ставащото и днес комунисти(...сигурно е бивш и има предвид такива като него) все комунисти им се присънват, и все те виновни...
И след 100 год. този ще дрънка същите приказки, стига да има кой да го слуша.
Костов, Царо, Ф.Димитров, П. Стоянов и пр. сган от престъпници начело днес Б.Борисв-ТИКВАТА, все са били и са комунисти.
Говори глупости на търкалета.


Окчо бе, днес на колко волта са ти процедурите? :)) 200-300. :))
цитирай
22. zzz65 - ок 3223Да комунисти са били?Но не ...
14.12.2012 12:31
ок 3223
Да комунисти са били?Но не изтласкахте истинските демократи който не желаеха България бъде колония на запада?Не ги ли допуснахте, защото знаехте че истинските демократи ще Ви търсят отговорност за престъпленията който бяхте извършили?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antikom
Категория: Политика
Прочетен: 1118399
Постинги: 202
Коментари: 1330
Гласове: 3330
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031