Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2013 08:08 - Опасността от Русия - според В. Буковски.
Автор: antikom Категория: Политика   
Прочетен: 5524 Коментари: 13 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
____________________________________________________________________________________________________ image


       Владимир Буковски:

     "Мисля, че на Запад силно подценяват опасността от Русия. Те всъщност никога не са разбирали в какво точно се състои тази опасност. По време на Студената война имаше страх единствено от военния потенциал на СССР и с това измерваха опасността. Западът изобщо не разбираше, че опасността от съветската система не беше във военната сила, а в способността да прониква по целия свят, да пропълзява и да се възпроизвежда, да се пресъздава в обществата наоколо. В това беше истинската опасност, но дори в ония години западните правителства изобщо не разбираха с какво си имат работа. А сега още по-малко разбират, защото след 1991 година решиха, че в Русия вече се е установила демокрацията и готово. Затова Западът сега съвсем се разоръжи, във всякакъв смисъл: и в морален, и в политически, и във военен. А в момента поради високите цени на петрола все по-нарастващото влияние на Русия, тази опасност се удвои. Сега те разполагат с това, което нямаха нито Сталин, нито Брежнев, нито Андропов, нито Горбачов: пари.
     Разбирате ли, сега те имат икономически лостове за оказване на натиск, нещо, което никога преди не са имали. И от които ще се опитат да се възползват.
     И не става дума за това, че на Запад ще пристигне Червената армия или каквото там е останало от нея и ще ги окупира. Става дума за това, че на Русия бе дадена възможност да усилва влиянието си и да упражнява диктат, да шантажира, да поставя условия и пр. Под този натиск тукашните общества също ще започнат да се предават. Ще бъдат принудени да отстъпват и те вече отстъпват. Ето в това е опасността - в проникването и в пресъздаването, в прераждането на тази система. А не в това, че ще полетят ракети с ядрени бомби."



      * * * * * * *

    
Владимир Константинович Буковски
    (на руски: Владимир Константинович Буковский),  род. 30 декември 1942 г.) е бележит съветски дисидент и писател.
     Той е сред първите, които открито говорят за практиката на изпращане на политически затворници в психиатрични клиники от съветската власт. Буковски прекарва повече от 12 год. в съветски затвори, трудови лагери и изправителни психиатрии („психушки“), използвани от съветския режим като специализирани затвори.
    Владимир Буковски е роден в гр. Белебей, Башкирия, където семейството му е евакуирано от Москва по време на Втората световна война. Син е на известния съветски журналист и писател Константин Буковски. След завръщане от евакуацията учи в Москва. След като чува доклад на Никита Хрушчов за сталинските престъпления, 14-годишният Владимир става убеден противник на комунистическата идеология. Първият му конфликт с властите е през 1959 г., когато е изключен от училище за разпространяване на самиздат. Продължава образованието си във вечерно училище. Завършва неврофизиология в Кеймбридж и Станфорд.

          Активизъм и арести

     През май 1963 г. е арестуван за 1-ви път за организиране на поетични срещи в центъра на Москва (близо до паметника на Маяковски). Официалното обвинение е за опит за разпространение на забранена антисъветска литература - югославската книга на Милован Джилас „Новата класа“. Признат е за невменяем и изпратен за принудително лечение в психиатричната клиника в Ленинград от юни 1963 до февруари 1965 г.

     През декември 1965 г. Буковски организира демонстрация на Пушкиновия площад в Москва в защита на писателите Андрей Синявски и Юлий Даниел. 3 дни преди плануваната демонстрация Буковски е арестуван, след което е държан затворен без обвинение в различни психиатрични клиники до юли 1966 г.

     През януари 1967 г. е арестуван за организиране на демонстрация в защита на Александър Гинзбург и Юрий Галансков и други дисиденти. Освободен е през януари 1970 г.

     През 1971 г. Буковски успява да предаде на Запад повече от 150 страници доказателствен материал за репресиите над политически неудобните в специализирани психиатрични клиники в Съветския съюз. Информацията привлича вниманието на правозащитници от цял свят (включително вътре в страната) и става повод за последвалия му арест по-късно същата година. На процеса през юли 1972 г. Буковски е обвинен в уронване на престижа на съветската психиатрия, контактуване с чуждестранни журналисти, притежаване и разпространение на самиздат, за което е осъден на 7 год. задържане - първите 2 год. в затвор и 5 год. в заточение.

     Докато е под арест в политически лагер, заедно със своя сълагерник психиатъра Семьон Глузман, успява да напише книгата „Ръководство по психиатрия за другомислещи“ (Пособие по психиатрии для инакомыслящих), която е предназначена да помага на други дисиденти в борбата им против правителствените репресии.

      През 1976 г. Владимир Буковски е транспортиран със самолет до Швейцария, където е разменен за генералния секретар на чилийската комунистическа партия Луис Корвалан, държан в затвора от режима на Аугусто Пиночет.

      През 1977 г. се среща с американския президент Джими Картър в Белия дом. Установява се във Великобритания, където завършва Кеймбриджкия университет със специалност „Неврофизиология“. През 1980-те год. активно се занимава с антикомунистическа дейност и оглавява международната антикомунистическа организация "Интернационал сопротивления", в която влизат 49 партии и движения.

      През 1991 г., малко преди разпадането на СССР, Владимир Буковски се завръща в Москва и получава руско гражданство. Има мнения, че в хода на подготовката за избори за президент на Русия, през 1991 г. Борис Елцин гледа на него като на потенциален вицепрезидент, но в крайна сметка се спира на Александр Руцкой.
 


                                                                               от Уикипедия





_____________________________________________________________________________________________________




Гласувай:
12



1. syrmaepon - Обаче, ако четеш мненията на оби...
11.12.2013 08:28
Обаче, ако четеш мненията на обикновени руснаци ще почустваш страх имено от обратното - че Русия ще бъде завладяна по един или друг начин. Самият факт, че силно се увеличиха националистичните движения говори за това. И там непрекъснато се коментира в отрицателен смисъл допускането на емигранти, само че азиатци. И там също се гледа зле на Евразийския Съюз като начин да се денационализират територии и заселят с китайци, корейци и всякакви други азиатци биле в орбитата на Русия. Освен това руснаците смятат, че тези петролни или газови пари няма да се вечни и добре съзнават, че Русия друго няма. Също така смятат, че олигарсите на Путин и прочие имат просто за цел да измъкнат колкото се може повече пари сега, днес , а въобще не мислят за утре. Също като нашите.
цитирай
2. syrmaepon - Все повече си мисля, че комунизмът ...
11.12.2013 08:36
Все повече си мисля, че комунизмът има почва сред хора не просто мързеливи, а безхарактерни и по тази причина и безпринципни. Защото от пасивността и съучастието до активната лъжа и кражба разстоянието е малко. В този смисъл комунизмът като всяка болест има почва навсякъде. Предполагам верният път минава през безкомпромисност, което така или иначе ще бъде възприеман като диктат от безхарактерните. Нова религия или нови обществени принципи ?
цитирай
3. antikom - 2. syrmaepon
11.12.2013 10:26
Много точни коментари, особено втория!
Само да допълня, че русия, също като България, преживява страхотна демографска криза - ниска раждаемост, висока смъртност, огромна емиграция...
И нещата не са по-различни, отколкото у нас в тази насока. Дори съм чел из руските сайтове, преди години, че из Сибир и Далечния изток вече живеят над 20 млн. китайци
Само дето имат големи природни ресурси, но "когато нефта свърши"?.. , което прави тази страна суровинен придатък на технологично напредналите и развити страни.
Там дето е стъпвал, в цялата си античонешка същност, руският болшевизъм - трева не никне!
Пример за това е България!
цитирай
4. socialismus - Аха- аха да сте прав
11.12.2013 10:32
syrmaepon написа:
Все повече си мисля, че комунизмът има почва сред хора не просто мързеливи, а безхарактерни и по тази причина и безпринципни. Защото от пасивността и съучастието до активната лъжа и кражба разстоянието е малко. В този смисъл комунизмът като всяка болест има почва навсякъде. Предполагам верният път минава през безкомпромисност, което така или иначе ще бъде възприеман като диктат от безхарактерните. Нова религия или нови обществени принципи ?

Приемам, че комунизмът прониква сред неуспелите, сред отхвърлените, сред плебса. Добре де, да речем е болест, Може ли да се изкорени мечтата за справедливо общество в което се живее другарски и леко? Та и Вие сам мечтаета това, както и да го наричате. Така че ако искате да се премахне комунизмът трябва да се даде шанс на най- слабите, мързеливи, декласирани, пропаднали, лишени от бъдеще да станат поне дребни собственици. Тогава ще се обуржоазят, ще харесат буржоазната демокрация. Ако ли не, ще искат разрушаване на света и разграбване на собствеността. Това не е радостното бъдеще, но кой- както го разбира. По- добре социална държава отколкото терор и забрана на комунистическата идея. Какво направи Диоклециян с терора над християните? Нищо, мечтата за братство победи.
цитирай
5. antikom - 4. socialismus
11.12.2013 10:46
Цоцалистус,
най-обичам дебилните сравнения на комунал онанистите с християните, ма все ми се чини, че по-скоро те приличат на неронови последователи с последователната си атиестична същност и антирелигиозна дейност по света и у нас.
Та, Цоцалистус,
като казваш, че цоцалистите требе да им бъде дадена възможност да станат поне дребни собственици бих те попитал, кой да им я даде тази възможност, след като баш гаулайтерите на каскет-прогресистите от номенклатурата и червените гестаповци от ДС станаха най-едрите собственици в България и изядоха, както пенсиите на деменсиралите ги вотиращи, така и детските добавки на поколенията занапред!
Цоцалистус,
историята у нас, обаче, показывоет, че лентяи, нехранимайковци, пладнешки обирджии и ебали майката си индивиди - като нашенските комунал онанисти - не могат да правя икономика, бизнес, просперитет. 70 годин го доказват, бре - главо бетонна!
цитирай
6. syrmaepon - Все повече си мисля, че комунизмът ...
11.12.2013 11:09
socialismus написа:
syrmaepon написа:
Все повече си мисля, че комунизмът има почва сред хора не просто мързеливи, а безхарактерни и по тази причина и безпринципни. Защото от пасивността и съучастието до активната лъжа и кражба разстоянието е малко. В този смисъл комунизмът като всяка болест има почва навсякъде. Предполагам верният път минава през безкомпромисност, което така или иначе ще бъде възприеман като диктат от безхарактерните. Нова религия или нови обществени принципи ?

Приемам, че комунизмът прониква сред неуспелите, сред отхвърлените, сред плебса. Добре де, да речем е болест, Може ли да се изкорени мечтата за справедливо общество в което се живее другарски и леко? Та и Вие сам мечтаета това, както и да го наричате. Така че ако искате да се премахне комунизмът трябва да се даде шанс на най- слабите, мързеливи, декласирани, пропаднали, лишени от бъдеще да станат поне дребни собственици. Тогава ще се обуржоазят, ще харесат буржоазната демокрация. Ако ли не, ще искат разрушаване на света и разграбване на собствеността. Това не е радостното бъдеще, но кой- както го разбира. По- добре социална държава отколкото терор и забрана на комунистическата идея. Какво направи Диоклециян с терора над християните? Нищо, мечтата за братство победи.


Там е работата, че още Чърчил е забелязъл този мантелитет на водачите-другари да харчат подарени пари, затова и им плащал поне докато воюват срещу фашизма. Има хора които искат наистина да работят, но аз говоря за други - които и най-малката сума паднала им наготово смятат за голяма далавера
цитирай
7. vencivaleri1951 - Пропусна нещо от биографията на Буковски
11.12.2013 11:38
На последните избори за президент той се яви като кандидат за такъв. Бяха събрани необходимите подписи за него и бе издигната кандидатурата му. Пречка се оказва обаче американското му гражданство. ЦИК нарушавайки донякъде закона го допуска като кандидат, но с условието да се откаже от другото си гражданство. Буковски обаче казва , че не може защото ще загуби американската си пенсия. Иска да се промени конституцията която не разрешава на чужд гражданин да се явява като кандидат за държавен глава./ Впрочем както е във всички страни/ Естествено , че му отказват и той тогава излиза с декларация , че Путин се е уплашил от него и за това не е променил конституцията. Тоест манипулирал е косвено изборите. Щатите пък подобно на вчера за Украйна бяха "отвратени" от тази "манипулация". Подобно на Кери , тогава г-жа Клинтън публично изрази "отвращението " си макар, че и там човек с двойно глажданство няма как да се яви на избори за президент.
"Отвратеният Кери" също не дава отговор как би реагирала американската полиция ако демонстранти завземат кметството, опитат се да превземат Белия дом, блокират движението във Вашингтон.

Опитът с окупирай " Уолт стрийт" е диаметрално противоположен на различните "отвращения" на янките. За сведение: Организаторите на протестта срещу банкери и брокери завърши с разгонване и арестуване на протестиращи. Водачите на протеста бяха арестувани по домовете им и хвърлени в ареста. Някои са още там съгласно поправката в кодекса на Обама:- "По целесъобразност във връзса с националната сигурност"

Сега очаквам да кажеш нещо за онанизъма ми, да споменеш каскета ми и след това да се поразходиш до Борисовата и наплюеш ПСА. Дерзай друже!

А и малко биография.
Позволилият си този коментар е реален участник на митингите в Ленинград в подкрепа на Буковски през 70те. За Владимир Владимирович не знам, но братовчедка му/колега състудент/ със сигурност участваше. Точно за това бях "отвратен" когато издигнат от стотици хиляди Буковски почва пазар за пенсия:(
цитирай
8. ssvetozar - В този смисъл комунизмът като всяка ...
11.12.2013 11:46
syrmaepon написа:
В този смисъл комунизмът като всяка болест има почва навсякъде.


Не е ясно дали под "комунизъм" се разбира само икономическата му част ?
Ако е така, то сегашна Русия едва ли може да бъде наречена комунистическа, тъй като там е пълно с милиардери.
Ако пък се имат предвид някакви културни норми, като свобода на словото например, то тук "водещ" в такъв "културен марксизъм" е именно Западът.
Т.е. и в двата случая опасността за Запада не идва от Русия, от самия Запад.
цитирай
9. vencivaleri1951 - Точно за това говоря
11.12.2013 12:13
ssvetozar написа:
syrmaepon написа:
В този смисъл комунизмът като всяка болест има почва навсякъде.


Не е ясно дали под "комунизъм" се разбира само икономическата му част ?
Ако е така, то сегашна Русия едва ли може да бъде наречена комунистическа, тъй като там е пълно с милиардери.
Ако пък се имат предвид някакви културни норми, като свобода на словото например, то тук "водещ" в такъв "културен марксизъм" е именно Западът.
Т.е. и в двата случая опасността за Запада не идва от Русия, от самия Запад.



Като държавен секретар госпожа Клинтън бе "отвратена" от недопускането на Буковски на избори като кандидант президент макар, че конституциите на двете страни/Русия и САЩ/ в тазиси част са индентични. Тоест няма как да бъде допуснат кандидат президент в САШ спдвойно гражданство.
Днес и държавният секретар Кери е отвратен макар, че не ми се мисли каквоби станало в САЩ ако бъзе обграден "Белия дом".
То там стрелят и когато са "спали накриво":(
цитирай
10. antikom - 7. vencivaleri1951
11.12.2013 15:28
Като сравняваш една ситуация с друга е все едно да сравняваш жаби и баби - нали така беше.
Иначе, трещи ти залпът на Аврората, та чак каскетя ти отскача.
Бих си позволил до кажа, че казаното от теб за Буковски няма нищо общо с казаното за русия от него, ако да си участвувал граждански вълнения в негова защита (нещо невъзможно да се случи или да бъде допуснато от Кремълското гестапо НКВД). Ама това си е в твой типичен стил - центъра на тежестта да се измества към неуместни сравнения.
Впрочем, баща ти отказа ли се от пенсията си като мутро-терорист и за разбойническа дейност от преди август'44 год. и защо рИва като ги отмени П. Младенов? Даваше го непрекъснато като морален пример.
цитирай
11. antikom - 9. vencivaleri1951 - Точно за това говоря
11.12.2013 15:32
Даже и не знаеш за какво говориш!
Кви паралели правиш на Сащ с русия?
Имало ли е случай в историята на Хамериката да е имало граждански размирици, които да не са искали определени мутри, крадци и педали на власт, каквито има в България, Украйна и се случваха през миналата година в русия?
Там се протестира против нещо, но не и против системата на управление!
Трещи ти залпът на Аврората в бетона, та чак каскетя ти подскача, товарища!
цитирай
12. vencivaleri1951 - Бедна ти е фантазията какви години бяха 70 те и 80те антикоме
11.12.2013 20:25
antikom написа:
Като сравняваш една ситуация с друга е все едно да сравняваш жаби и баби - нали така беше.
Иначе, трещи ти залпът на Аврората, та чак каскетя ти отскача.
Бих си позволил до кажа, че казаното от теб за Буковски няма нищо общо с казаното за русия от него, ако да си участвувал граждански вълнения в негова защита (нещо невъзможно да се случи или да бъде допуснато от Кремълското гестапо НКВД). Ама това си е в твой типичен стил - центъра на тежестта да се измества към неуместни сравнения.
Впрочем, баща ти отказа ли се от пенсията си като мутро-терорист и за разбойническа дейност от преди август'44 год. и защо рИва като ги отмени П. Младенов? Даваше го непрекъснато като морален пример.


На живо съм слушал речи на Солженицин, Сахаров...Висоцки и Окуджава пълнеха стадиони... НКВД по това време беше история. Иначе омоновци са ме млатили, особено когато лах неопитен. На мачове, концерти, сказки-след които обикновено възникваха желания да "повикаме" опитните колеги ходеха с брони и кори от хокея. Докато схванах ходех със синини. Не го смятам за кой знае какво,най малкото защото по понятни причини не ме заплашваше почти нищо. Много българи се включваха в " купона" но не пискаха зарад някоя и друга палка и цицина. Е имаше и някои които не ходеха. Един твой колега и главен организатор на бутането на паметника в " Борисовата" не е ходил наподобни мероприятия. Интересен мотив вежду впрочем...Неудобно било да ходи на такива маковки един бъдещ зет/първия брак/ на шеф в ЩАЗИ.:))))
Сега дали е" рИвал баща ми"

Не е! Най малкото защото пе е получавал пенсия до 90та. Нещо повече...През всичкото време откакто получава такава пак не "рИве" въпреки че получава около 50% от полагащото му се по заработка. Да да има парички и за Антиком:)
цитирай
13. vencivaleri1951 - Ама ти наистина ли?
11.12.2013 20:37
antikom написа:
Даже и не знаеш за какво говориш!
Кви паралели правиш на Сащ с русия?
Имало ли е случай в историята на Хамериката да е имало граждански размирици, които да не са искали определени мутри, крадци и педали на власт, каквито има в България, Украйна и се случваха през миналата година в русия?
Там се протестира против нещо, но не и против системата на управление!
Трещи ти залпът на Аврората в бетона, та чак каскетя ти подскача, товарища!


Първоначалното натрупване на капитала е история в САЩ, но мутрите са им на лице макар и с дипломи от "Брашняновата лига"
Антикоме тази световна криза започна като финансова. Тоест липсваха няколко трилиона долара. Толкова поне внесе бюджета като оздравителна мярка. Къде отидоха паретата друже
Аз само казах , че не можеш да се сърдиш, че не те пускат да кандидатстваш зарад двойно гражданство. Не съм напълно сигурен, но мисля, че така е в целия свят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antikom
Категория: Политика
Прочетен: 1118569
Постинги: 202
Коментари: 1330
Гласове: 3330
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031