Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2013 09:34 - Ривете, ривете, товарищи! Четиво за каскет лумпенисти и комунал онанисти!
Автор: antikom Категория: Политика   
Прочетен: 4292 Коментари: 15 Гласове:
22

Последна промяна: 03.12.2013 10:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
______________________________________________________________________________________________________


     Темата е отдавна изтъркана, но едни благонравни и сърцеотдайни, но париграбещи човекоподобни хорица се опитват да реанимират мита за добрият социализъм и реших, че е време да им се припомнят някои приказки от техни гаулайтери от първа ръка за онова време.
     Не знам дали са нужни коментари.

      * * * * * * *



image

    
Изказване на Петър Младенов на 25. ХI. 1989 - 14 дни след смяната на Тодор Живков, пред целия ръководен състав на МВР.




П. Младенов:
     Другари, картината в икономиката е потресаваща!
     От 1983 г. сме с отрицателен прираст, нужни са ни най-малко по 2, 6 млрд долара заеми годишно от Запада. Изолацията ни докара до просешка тояга. Единствен приятел ни е Чаушеску. Сменихме Живков, защото стигнахме пропастта, чули в МВР каква е истинската картинка на социализма лично от устата на новия генералния секретар на БКП

ПЕТЪР МЛАДЕНОВ (заключителни думи):
     Другарки и другари, аз ви благодаря, че ме поканихте.    
     Няма да скрия, на мен ми е приятно, че провеждаме такава среща, тъй като аз се виждам с хора, с които съм работил в различни периоди от време.
     Аз искам още в самото начало на моето изказване да кажа, че МВР е играло досега, след победата на революцията, играе в момента и ще играе в бъдещото строителство на социализма, периода на перестройката, която започнахме заедно. Трябва да ви кажа, че силно впечатление ми направи дискусията, която стана.
     Хубавото е, че нито един не изрази съмнение така ли трябва да бъде, по този път ли трябва да вървим или по друг.
      Всички се изказаха за курса.
      Можехме ли, другари, да минем ние без пленума? 
      Можехме ли да продължаваме по-нататък така?
      Аз онази вечер се срещнах с актива на градската партийна организация. Там им заявих, че не можехме. Можехме да издържим още седмица, още две. Да кажем, можехме да издържим още месец. Е, с помощта на органите на МВР ако ги включехме, можеше да задържим властта за себе си още два, три, шест месеца. Но нещата вървяха така, че не можеше да докараме нещата до взрив. Ако бяхме забавили малко трудно щеше да бъдат овладени процесите.  
     Обявихме, че през декември ще правим нов пленум.
     Ще кажем докъде сме стигнали в областта на икономиката, на политическите отношения, нравствената област.
     Но картината не е благоприятна.
     Затова помолихме и средствата за масова информация да започнат постепенно да подготвят народа, тъй като ако го кажем изведнъж може да се получи силно напрежение, което да рефлектира върху отделни личности. Тук в дадения случай не е важно личностите, а че ще рефлектира върху партията.
     Картината в икономиката е тежка, много тежка.
     Много проблеми са се натрупали, ужасно много.
     При това те не са свързани само с това, което даваме сега като производство.
     Те са свързани с възможностите ни да се развиваме по-нататък. Има втора страна - самата икономика.
     Така я развивахме и така я развихме, нали говорехме, че ето ние сме в състояние примерно да изхранваме две Българии в последните години и дали произвеждаме толкова много, и къде са тези продукти един бог знае! Аз мисля, че ги изнасят. Извиках другарите Луканов и Христо Христов. Рекох: "Престанете да изнасяте селскостопанска продукция!".
      Нищо подобно.
      Няма натури.
      Опитахме се да направим един анализ.
      Лично за себе си го направих. Това беше преди пленума.
      Тъй като трябва да ви кажа, че в политбюро никой не ни е давал какви са ни задълженията, и как се развива икономиката. Ние не знаехме. Аз не знаех. Но тъй като имах една връзка с банката помолих да ми дадат годишния отчет на банката. Картината е потресаваща! Ние всяка година казваме, че имаме толкова и толкова прираст - 5,6 - 6 процента. А знаете ли каква е картината? Ако вземем за база 1983, следващите години ние не само, че нямаме никакви проценти прираст на националния доход, ако изключим тези чужди кредити, които получаваме от Запада, т. е нашите задължения, които се увеличават, ако ги махнем тях, ние имаме непрекъснато намаляване. 1984 е по-лоша от 1983, 1985 е по-лоша от 1984, 1986 е по-лоша от 1985 и т. н. до края, до последната 1988. В областта на нашите задължения ние сме стигнали критичната точка. Понякога говорим колко са зле югославяните, колко са зле унгарците. Аз трябва да ви кажа, че нашето положение не е по-добро, тъй като ние имаме малки възможности за експорт. С големи усилия стигнахме до плана за догодина. Това, което трябва да изнесем ще бъде някъде между 1,7 млрд - 1,6 млрд. А така сме направили нашата икономика, че без внос за 2, 6 млрд. долара тя не може да работи. Тя не може да работи, просто спира, блокира. Това е минималния внос от Запада. Това са суровини, материали. Тук не става въпрос за някакви луксозни стоки.
     Така че явно е, че това не можете да се търпи повече. Ако вземем политическото положение в страната. Вярно е, че ние имаме партия добра, силна. Обаче се оказа, че и партията като партия (аз говоря за членската маса) в крайна степен е била обезверена, пасивна, чака в всичко да и се каже, всичко да се сдъвче. И сега когато трябваше да се премерят сили между неформали и партията, която има над 800 хил. членове, партията изведнъж се огъна. На митинг 50 хил. човека, сигурно 15 хиляди са били членове на партията, излизат 10 човека, или 100 човека, и ние не можем да овладеем положението. Получиха се и редица други неприятности. Правилно ние говорим за Шесто управление. Не е виновно Шесто в нищо. Няма изобщо какво да виним органите на МВР. Те са органи на нашата революция. Те са вършили това, което им е било казано. И няма какво да обвиняваме МВР, че е преувеличило властта си. Но, накарахме ви вас да влезете, да се заемете с някои въпроси, които поставиха под удар авторитета на МВР. Ето да кажем въпросът за разправиите, които имахме по време на екофорума с тези от т. нар. "Екогласност". Можеше ли тази работа да се избегне? Разбира се, че можеше и трябваше да се избегне. Какво искаха тези от нас? Те искаха от нас неща, които всяко общество би трябвало да помисли, да реагира. Те искаха да се обсъди проекта за Рила и Места. Има ли нещо незаконно? Кое нормално, демократично общество ще сметне, че това е незаконно? Аз разговарях с др. Петър Дюлгеров, след това и с др. Лазар Причкапов. Разговарях с редица другари, които са от този край. Те твърдят, че ако ние реализираме този проект в пълния му обем, така както е замислен, ние ще превърнем Рила в пустиня, така както е писано навремето още от дядо Вазов. Викат: това ще стане отново великата Рилска пустиня. Защо да не обсъдим този въпрос. Защо? Има телевизия, има радио. Защо? Ние сега това го правим. Но можеше и тогава да го направим. А така се получи, че ви накараха да изкарате вашите момчета да ги махаме, да ни снимат, да ни показват по света. В Съветският съюз също бяха решили да обръщат реки. После се оказа, че това е неразумно. И изобщо страшно има ли нещо в цялата тази работа? Но ние успяхме с такива действия: изключихме редица хора най-напред от партията, след това изострихме отношенията в обществото, и след това насила се отиде да компрометираме и органите на МВР.
      И ако говорим по-нататък стигна се, другари, до нравствена криза в нашето общество.
     Има и корупция.
     Има и неверие.
     Има и цинизъм, ако искате.
     Цинизъм, просто цинизъм - аз да съм добре, аз да си оправя моите работи там, не ме интересува това общество.  
      За съжаление ръководителите, ние, които бяхме (тъй като аз също съм бил в тази група ръководители и то дълго време) ние не давахме пример на това как трябва да се живее. Нашият живот не беше открит. А той трябва да бъде прозрачен за хората. Хората трябва да знаят Петър Младенов не само как мисли на събрания, а как живее вкъщи, какво е неговото семейство, как той се отнася към другите хора. Какво харчи, за да живее. Откъде са тези средства, които получава. Ние не го давахме този пример. Напротив. Появи се за съжаление в някои другари увлечение по широк живот, по голям разкош, към харчене на пари (при това пари в грамадни размери). Ние ще говорим. Назначена е една комисия, която ще обследва всички тези работи. Това са народни пари. А хората не са глупави. Те не могат да не видят това. Те го виждаха. А което го виждаха то е ясно вече какво по-нататък отражение върху съзнанието може да има и на младите. И няма какво да се удивляваме, че младите сега искат от нас и отчет, искат от нас да ни съдят.
     По същество ние сложихме това поколение, което е на 20-30 години да живее в едни ужасни условия от морална гледна точка, когато едно му приказваме, а то гледа другото - как живеем ние.
     Светът започна да гледа на нас по съвършено друг начин, с неуважение, до една изолация в света.
     И се оказа, че най-накрая ние имаме приятели само в лицето на другаря Чаушеску.

     Ето това е кратината. Изолирахме се от Съветския съюз. Пред този тук актив, пред командването на армията може да се каже. Създадоха се антисъветски настроения тук във върха, най-високия връх! Единствената надежда, която се лелееше беше, че ето на, скоро тук, понеже съветските другари изживяват трудности, скоро там ще падне другаря Горбачов и ние тук ще покажем на какво сме способни. А не се мислеше за България, че тази изолация ще я доведе до просешка тояга. Не за да се оправдавам, а ви го казвам какви са били причините, истинките причини, за да се каже край, повече не може. Обществото стигна до ръба на пропастта! Следващата половин крачка щеше да го вкара в пропастта! Понякога има някакви съмнения - не е ли отстъпление това от социализма? Не е, другари. Искаме в края на краищата този социализъм да бъде привлекателен за хората в България и в света. Защо ни е социализъм, от който всички ще се плашат. Такъв социализъм на никого не е нужен. Вярно е, че има трудности. Трябва да ви кажа, че те са ужасни трудности. И няма да преодолеем тези трудности, не е възможно за месец, за година, за две. Години ще ни трябва да ги преодолеем. Но вървейки по този път, заедно със Съветския съюз, с другите братски държави, в които се извършват процеси на обновление, ние ще стигнем до спасителния път.


      (Със съкращения)




_______________________________________________________________________________________________________




Гласувай:
22



1. socialismus - То си е казано
03.12.2013 10:27
"Понякога има някакви съмнения - не е ли отстъпление това от социализма? Не е, другари. "
А кризите на капитализма пораждат ли някои съмнения у др. antikom ?
цитирай
2. mamkamu - +
03.12.2013 15:58
Много ми е чудно, как някои се опитват да насаждат митът за благоденстващият социализъм, при положение, че повечето от нас присъстваха на безславният му край. Срутена икономика, стоков дефицит, купонна система, морално падение... Всичко това някои го помним. За съжаление има хора с избирателна памет и други без въобще такава, които са способни пак да ни върнат в ония мрачни времена. Лошото е, че това е по-голямата част от този наш убав и ЕнтИлигентен народ.
цитирай
3. getmans1 - да
03.12.2013 20:57
ДА !!!

ЩЕ ползвам за цитати! Може ли?
цитирай
4. vencivaleri1951 - Здравей!
03.12.2013 21:19
mamkamu написа:
Много ми е чудно, как някои се опитват да насаждат митът за благоденстващият социализъм, при положение, че повечето от нас присъстваха на безславният му край. Срутена икономика, стоков дефицит, купонна система, морално падение... Всичко това някои го помним. За съжаление има хора с избирателна памет и други без въобще такава, които са способни пак да ни върнат в ония мрачни времена. Лошото е, че това е по-голямата част от този наш убав и


Наистита тази тема се дъвче 20 години. Няма никакъв спор че двадесетина страни изпреварваха соц страните с доста години в развитието си като икономика и жизнен стандарт. Няма никакъв спор, че "априлската линия" нямаше алтернатива. Тоест липсваше плурализъм, липсваха някои свободи.
Обърнем ли се към цифрите обаче, картинката става по различна.

-по съпоставими цени БВЛ през 85та би се равнявал към 400млрд лева при 85, 90 сега/в зависимост от метода на изчисление/
-Като жизнен стандарт /Бюлетин на МОТ Женева/ през различвите години българия е между 27мо и 33то място в света. Сега сме зад 100тицата.
-Разликата в броя на населението е с 2млн души в полза на преди
-Социални придобивки равни на тези в Северна Европа/ Образование, здравеопазване, масов спорт, почивно дело, лесен достъп до всякакви прояви на култура-самодейност, кино, театър, концерт, книги, спортни представяния/

Като личен пример ще дама следното. За рождения ден на внука си купих преди два дни зимна екипировка и ски. Платих над две средни работни заплати.
Преди това ми струваше на мен половин заплата./моята беше 50% над средната/ Можех да не купувам дори, защото на две от работните ми места/работил съм на три/ при домакина имаше екипировки и ски.
За да караме на Витошанапример с внука ми ще ни е необходимо 100тина лева на ден. Транспорт, лифт и лека храна.
С 10 лева преди карах с гадже цял ден и оставахме да нощуваме на Щастливеца.
Другия внук плаща 80 лева на судмица да играе тенис.
-Около 20 лева беше преди картата за тримесечие. Бъди здрав
цитирай
5. getmans1 - ДО ВенциВалери
03.12.2013 22:25
А знаете ли Вие колко българи И ПРЕДИ и СЕГА не могат да си ГО ПОЗВОЛЯТ това Вашето, и ВИЕ умнягата сам сте си го МАРКИРАЛИ !

„...... За съжаление има хора с избирател....... “
цитирай
6. staler - какво доказваш с мудростите на д...
04.12.2013 04:01
какво доказваш с мудростите на другаря ти младенов не мога да разбера?ми тои казва че много сме се отдалечили от ссср и другаря горбачов например?а това което не казва е че тои ,луканов и разни други отговорни другари и другарки от цк,дс и пр са подготвили да станат тебаш капиталисти.защо ти,антиком защитаваш очевидния грабеж и разгром на завареното от соца/построено от обикн.хора ,не от другара мастика/ ?ако нищо от матер.база на соца не струва,защо страни като чехия,словакия,полша,унгария,словения и пр доказаха точно обратното?защо другаря валентин златев освен една колона за дълбокаа преработка,нищо друго съществено не е построил в нефтохим бургаз,а пък акционерите му са доволни?
цитирай
7. antikom - 6. staler
04.12.2013 10:01
Просто показвам, че извън това официално изказване на тогавашния баш гаулайтер на комунал онанистите, почти никой от лидерите на тази шайка не е признавала толкова ясно и отчетливо краха на комунизма като обществен строй(според техните определения). Всичко казват с половин уста, че нещо объркали, но все пак направили цели две Българии, които днес не можем да боядосаме, камо ли да построим.
Що се отнася до Вал. Злат. от Правец - не е само той доволния, който нищо не е направил и е доволен - при тези повсеместни отраслови монополи.
цитирай
8. antikom - 4. vencivaleri1951
04.12.2013 10:11
Валери и Венци,
тези сравнения ще ги правиш на закрито партийно събрание, за да не ги чуе некой и да те нахока, което би предизвикало окончателно дисфунциониране, в едно с ерекцията, на мозъците на вмирисаната членска, без никакви реални членове, маса.
Прави сравнение в следните плоскости:
- България и Полша, Чехия и Унгария - преди и сега;
- България и Гърция, Турция и Албания - преди и сега.
С една мисъл - искам да ми обясниш, ако преди 40 год. България е била наравно със соц. страните - защо сега не е?
И ако преди 40 години България е била по-добре от изпадналите ни съседи - защо сега е по-зле от Албания, а за другите две страни не смея да спомена.
Би ли обяснил, например в Турсия и Гърсия - където не е управлявала Бсп защо все пак не са във феодализма, а България днес е там - при това управлявала 35 год. през тези 40?

А?
цитирай
9. antikom - Не съм аз автора и аз съм го изпоскал отнякъде. Ползвай на воля!
04.12.2013 10:13
getmans1 написа:
ДА !!!

ЩЕ ползвам за цитати! Може ли?

цитирай
10. antikom - Нали - този наш убав и ЕнтИлигентен народ!
04.12.2013 10:14
mamkamu написа:
Много ми е чудно, как някои се опитват да насаждат митът за благоденстващият социализъм, при положение, че повечето от нас присъстваха на безславният му край. Срутена икономика, стоков дефицит, купонна система, морално падение... Всичко това някои го помним. За съжаление има хора с избирателна памет и други без въобще такава, които са способни пак да ни върнат в ония мрачни времена. Лошото е, че това е по-голямата част от този наш убав и ЕнтИлигентен народ.

цитирай
11. antikom - 1. socialismus - казано си е
04.12.2013 10:17
socialismus написа:
"Понякога има някакви съмнения - не е ли отстъпление това от социализма? Не е, другари. "
А кризите на капитализма пораждат ли някои съмнения у др. antikom ?





*****************

Казано си е - социал лизъмЪ е едно недоносче, бре!
КазА ти го Правешкия копанар - мангала Тодар Живков!
То и само мангали ви подклепят, а българчетата, които сега ви подкрепят са с манталитет, морал и акъл колкото на циганите - на един кантар сте и в един кюп.
Понимаеш?
цитирай
12. karaiany - По- ясно от това не могло да се обя...
04.12.2013 10:56
По- ясно от това не могло да се обясни.
КомунизЪмoт смърди вече 70 години, но лошото е, че българинът е дотолкова свикнал с миризмата, че тя очевидно не му пречи. По- умните са нахлузили противогази, или пък са забили главите в пясъка, а по- простите просто не са помирисвали нещо друго.
Всеки е щастлив по своему!:(
цитирай
13. vencivaleri1951 - Здравей "Анти"
04.12.2013 11:21


[/quote]

Атгикоме, ти цитираш, аз ползвам публични данни също. Цитирам ти швейцарски бюлетин, правя сравнения по данни на родната ни статистика. Казвам и лесно проверими неща.
Не оспорвам, че сме били "назад с материала" спрямо определен брой страни. Не оспорвам, че смебили несвободни.
Казвам обаче, че сме отстъпили като икономика много от това което сме били.

Например гърците:
Аз работех години в строителството. Наемал съм гръцки бригади. "Червеното" каре блокове в Люлин 1 е построено главно с гръцки работници. Наемал съм поляци. Сега слугуваме на гърци...
Няма спор, че и БСП е виновна за дереджето ни днес. Нямат нищо общо с комунистите те.
Казваш Чехия...Да това е единствената страна от бившия соц в която еднозначно може да се каже, че произвежда повече от преди и народа и гинее по добре от преди. Там обаче случиха/а и избраха/ умнии достойни хора да ги ръководят. Видя ли там ликвидационни съвети, безумни реституция и приватизация. Например ЧЕС е държавно дружество. От какъв зор продадохме ние енергоразпределението си като то априори е печелившо. Разрушиха ли чехите стокообмена си с Русия. Влезнаха и в освободените от нас доброволно ниши.
Клаус подобно на Янукович изправи на нокти ЕС и не мръдна докато не доби своето. Някой /освен Борисов/ укори ли го? Чехия по всичко личи ще сложи руски реактор/а прави и свои/. Някой да и се налага какво да прави, макар, че и американци играят на търга. Отказа се от ямериканско гориво и се върна на руско. Позволи ли на някой да и се меси в решенията.
Не си прав и в друго. Като производство минаги сме били назад от другите соц страни. Полша и Румъния са доста по големи. Чехия е била винаги лидер в производството. Стандарт имахме изравнен, но зарад преференциите които имахме от руснаците/нулеви мита, концесии в газа, дървесината/ и за които всички ни завиждаха. Сами се отказахме през 92ра от тях и се сринахме.
Сега искат от Янукавич да се направи на Ф Димитров, а той не ще. " Антикомите" там му правят пак "Оранжев"метеж:(
цитирай
14. antikom - 13. vencivaleri1951 - едно си баба знае - едно си бае!
04.12.2013 16:16
"Няма спор, че и БСП е виновна за дереджето ни днес. Нямат нищо общо с комунистите те. "
Тази оперета, байно льо, сме я чували в най-различни аранжименти и в различни либрета!

Ще отговорs така:
"СеДеСе-то" е виновно, че започна конвергенцията на политическата власт на комунал онаниистите в икономическа - тоест - ограбиха народа в негово име и за своя полза. Ще ми се да имах поне едно доказателство, което да доказва, че не е така.
Същото това "СеДеСе-то" чрез преливане от пусто в празно измисли "демократическия социализъм" на другаря ти Саньо Лильов - видния алхимик на комунал онанизмата и теоретик на китайската комунализма - либофникът на партията ви преди и след '89 год. - преименува Бкп на Бсп на 1 срещу 2 април 1 990 год.
Никой не се отказа от подвизите `и, нито от славното канибалко минало - дори бяхте горди с него, а един, когото го наказа Господ, който бави, но не забравя - пиеше отбрани грехове с чудесни мезета, забрави ли?
Какви ми ги бълтавиш тъдява - не били същите комунал онанистите преди '89 и сега?!!!
Погледни себе си - ти с какво си по-различен от 28 март 1 990 год.?
Пак обичаш советская русь като собствена родина и, ако русите, не дай Боже, тръгнат на екскурзия към Цариград с танковете през България - ти ще се биеш с тях против нас българите!

Абе, родни безродници - що не вземете сабите на дядовците си и не се скопите, бе!

Много е омерзително човек да чете индулгенции за религията на комунал онанизма неговите носители у нас!

За малка справка: http://boristodorov56.blogspot.com/2010_11_01_archive.html
цитирай
15. vmir - Ривът, я! Как няма да ривът???
06.12.2013 07:22
Като сега тябва да мислят и за запазване на заграбеното, а преди си имаха самата държава за бащиния? И все сънуват, че като са измамили останалите, значи са се "доказали" и в "капиталистически" условия. И връщането на комунизма ще ги отърве от грижите, като им върне старото безгрижие и бащинията. Друго не можеше да се очаква от престъпници, оставени на свобода. С "прехода" все едно дадохме на престъпниците оръжие да вилнеят на воля, как няма да ни мамят от сутрин до мрак, как няма да подкупват, корумпират, изнудват и наемат лумпените срещу държавата. Вижте им само дебелашките дебели лъжи, за да изкарват СССР същински Голиат, докато истината е, че беше много по-рахитичен от самия Давид, един рахитичен, вторично подивял и полугладен Давид, но не с прашка и съобразителност, а с недостижими ядрени арсенали за пропагандно шантажиране на света.

Просто обръщайте всичко, което тези безсрамни лъжци казват, и ще се намирате много близо до истината.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antikom
Категория: Политика
Прочетен: 1118326
Постинги: 202
Коментари: 1330
Гласове: 3330
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031