Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2011 16:00 - КАК ПЪТЯТ КЪМ ХАОСА БЕ ОТВОРЕН
Автор: antikom Категория: Политика   
Прочетен: 2244 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 22.12.2011 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                    
                                                 Предупреждението

                            image
 

Времето – средата на септември 1992 година. Вече почти 9 месеца България се управлява от правителството на Филип Димитров, първото българско некомунистическо правителство от 1944 година насам. То беше сформирано в съответствие с резултатите от изборите на 13 октомври 1991г. и положи клетва на 8 ноември 1991. От 10 ноември 1989 - симулираното прераждане на комунистическата партия, бяха изминали само 2 години без два дни.

 

 

 

  Този постинг е неразривно свързан с предшествуващата го блог-вълна постинги, наречени „ВИЖ КОЙ ГОВОРИ” с номера от 1 до 9, които описват неистовата война на нашата БСП и нейните храненици със родената вече българска демокрация след избора на Филип Димитров за премиер на България. В резултат на описаните хронологично в тези 9 постинга комунистически битки срещу бъдещето ни (впрочем случващо се вече след приемането ни в ЕС на 1 януари 2007г. и досегашното двегодишно управление на правителството на Бойко Борисов), на 28 октомври 1992 година демократичното българско некомунистическо правителство на Филип Димитров беше бламирано. Комунистите спряха развитието на България ЗА ОЩЕ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ.    

Месец и десет дни преди датата на падането на правителството и само 19 дни след пресконференцията на Желю Желев в резиденция „Бояна”, на 18 септември 1992г., когато беше станало ясно, че комунистическата хидра ще откъсне главата на Филип Димитров, той произнася една знаменита реч пред народните представители, която ще цитирам ДОСЛОВНО:“Атаката срещу правителството е атака срещу нацията”:

“Всеки разумен човек, който наблюдава ситуацията в България в настоящия момент, би трябвало да стигне до един твърде притесняващ извод и той е, че демокрацията в България е в опасност. Вие много добре разбирате, че това което става в днешния и вчерашния ден, не може да бъде откъснато от всичко останало. И за никого не е тайна, че искането за оставка на председателя на НС е генерална репетиция за сваляне на правителството. Пределно ясно е, че обектът на тези нападки и агресия в момента не е този, който се опитва да осъществи промените в тази страна, не е начинът по който тези промени биват осъществявани, АТАКАТА Е СРЕЩУ САМИТЕ ПРОМЕНИ.

Вие си спомняте, че от момента, в който това правителство бе създадено, то започна да работи в условия на борба и не спря да прави това и до днес. В първите 6 месеца ние бяхме “снабдени” с 40 стачки и всяка една от тях имаше основно несиндикални искания. Започна кампания в печата, във всички медии, в контактите с чужди страни, която беше насочена само към едно: да убеди света,  да убеди Европа,  да убеди, тези, които са готови да ни подкрепят, че България не трябва да бъде подкрепяна. Това, което в продължение на 6 месеца раздухваше т.нар. “независима преса”, вдъхновявана от бивши водачи на кампанията на бившата комунистическа партия, беше опитът да се създаде впечатление  в света, че България не е онази стабилна държава, която всички ние се мъчим да докажем, че е. Че в България са възможни трусове, падания на правителства, отстъпление от процеса на реформите, изобщо връщане назад. Ако това не е антинационална политика, кажете ми, за Бога, какво е!

Вие много добре разбирате, че атаката срещу правителството и управлението на СДС, и аз ще повтарям това в такова единство, именно затова, защото те не могат да бъдат разделяни, тази атака в момента е противопоставяне именно на онова, което бе направено. Защото никой от вас не може да отрече, че именно в тази страна това правителство постигна финансова стабилизация и успя да овладее инфлацията. Инфлацията, която през юни беше 2,4 на сто, а през август стигна до 1,2 на сто. Естествено, че до края на годината ще има моменти, когато тя ще се покачи, но това се нарича “контрол над инфлацията”, господа! И вие не можете да отречете, че правителството постигна това. Можете ли да отречете, че българският лев в момента поддържа курс 22,20 към долара, спадайки до това ниво от нивото 23,50? И се държи като една от стабилните европейски валути. И на практика той вече е вътрешно конвертируем. Имаше ли го това в програмата на СДС? Имаше го. Постигнато ли е? Постигнато е. Има ли някой от вас, който да отрече факта, че след “благодатното управление” на г-н Луканов, към януари 1991г. валутният резерв на България беше нула! И към ноември 1991г. той бе в резултат на подкрепата на Международния Валутен Фонд 300 милиона долара? Известно ли е вам, господа, че днес той е един и половина милиарда долара? Известно ли ви е още, дами и господа, че за първи път след 1939 година насам в България, изчислено в твърда валута, износът надхвърля вноса с 300 милиона долара? Ясно ли ви е какво означава това? Вие може би ще кажете: Да, ограничено е потреблението. И това са въпроси на конюнктура. Разбира се, че е така. Но само по себе си, като белег за това, че БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА МОЖЕ ДА СТЪПИ НА КРАКАТА СИ, това е факт. И този факт беше реализиран при управлението на СДС от това правителство, което вие искате да свалите.

Известно ли ви е, че по времето, когато доларът се обменяше по фалшивия курс 2 лева, през 1989 година средната работна заплата в България се изчисляваше на 80 долара, които, разбира се, никой от никъде не би могъл да получи реално. Известно ли ви е, че днес  средната работна заплата при курс на долара 22,20 е 100 долара, т.е. спрямо фалшивия курс на долара дори тя се е покачила, съизмерена с онова, което единствено може да гарантира развитието на тази страна, съотнасянето й към цивилизования свят и световния пазар? Вие не можете да не знаете всичко това. Вие сте народни представители. И следователно щом го знаете и искате да свалите това правителство, вие вървите и против интересите на своите избиратели. И странно защо точно сега, когато България е на път - вие всички много добре го знаете, когато България е на път да повиши своята кредитоспособност, да стане отново кредитен партньор за чуждия свят след онази злощастна история със скандалното прекратяване на плащанията от г-н Луканов? Точно сега г-н Костов, който седи насреща ми, след няколко часа ще замине за Ню Йорк, за да преговаря по тези въпроси, за да подпише - най-сетне! - спогодбата за защита на инвестициите със САЩ и да разговаря с представителите на фонда и Световната банка. Ако това е така, ако международните финансови институции подкрепят това правителство, готови са да му дадат своя кредит и вярват, че РЕЗУЛТАТИ В РЕФОРМАТА В БЪЛГАРИЯ СА ПОСТИГНАТИ, а вие му се противопоставяте - толкова по-зле за вас!

Вие обичате да говорите за безработицата, обичате да говорите за това как правителството било мащеха за частния бизнес. Един от хората, които ви пригласят - г-н Кръстьо Петков - заяви пред г-н Сингх преди 2 дни, че над 300 000 души в България работят в частния сектор. Това ли е мащехството на правителството? Да не говорим, че в момента има над 250 000 частни фирми. Обърнете внимание - аз цитирам своите опоненти.

Вие говорехте за това, и аз със съжаление трябва да подчертая, че дамите и господата от ДПС говореха за това, че ние не вземаме достатъчно мерки за защитата на хората, които напускат определени региони в страната. Аз не съм сигурен дали имате право да прехвърляте цялата отговорност, дами и господа от ДПС, защото в местната власт вие управлявате тези краища. Но аз се питам защо точно вие днес тръгвате срещу нас. Аз се радвам, че вие казвате, че вие не сте срещу нас, защото съм убеден, че електоратът на ДПС не може да бъде срещу СДС! Ако днес България се гордее най-много с нещо, то е, че тя успя да излезе от онзи отвратителен казан на етнически сблъсъци и напрежение, в който ни бяха вкарали комунистическите началници, и ако това беше постигнато, то беше постигнато именно поради СДС.

Естествено е тогава, когато ние се борим за интересите на някого, неговите представители да седят до нас, а не да се обръщат срещу ни. Смущаващо е друго. Смущаващото е, че в настоящия момент, вие, дами и господа от ДПС, би трябвало да си дадете сметка, и аз се чудя защо не го правите, накъде биха могли да ви поведат всички тези неща. Вчера вие извършихте един акт, който ви постави в сътрудничество с партия, която вие преди няколко месеца искахте да забраните. Вчера вие предприехте този акт, чрез който всъщност дадохте ход на една кампания, насочена срещу вашия съюзник, срещу тези, на които вие можете да разчитате за защита интересите на вашия електорат. Вие давате ли си сметка, дами и господа, какво ще пише във вестниците в деня, след като вие свалите правителството? Във вестниците ще пише, че ВИЕ И БИВШИТЕ КОМУНИСТИ СВАЛИХТЕ ПЪРВОТО ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНО ПРАВИТЕЛСТВО НА БЪЛГАРИЯ!

 Вие обаче не можете да не си давате сметка за нещо друго, колкото и да си говорим тези приказки за новото правителство на СДС, как СДС ще управлява непрекъснато - вие не можете да не държите сметка за това, че СДС има своята позиция. Тази позиция e,че то отстоява именно политиката на промяна. Нека приемем,че СДС реши да прави друг кабинет. Щом то държи на тази позиция, то ще направи такъв кабинет, който ще отстоява същата позиция, и ако трябва да бъдете верни на това, което заявявате днес - вие ще трябва пак да гласувате против него, а ако вие направите това, оттам нататък ПЪТЯТ КЪМ ХАОСА Е ОТВОРЕН.

Защо казвам “пътя към хаоса”? Защото вие много добре разбирате, че оттам нататък има много малко възможни игри. Едната игра е играта на избори. Хубаво. Ние винаги сме готови за избори. Не е там въпросът. Досадно ще бъде това, че реформата наистина ще бъде забавена. Има и още по-лош вариант и вие сигурно си давате сметка за него. Каквото и да правите оттук нататък, вие трябва да го правите под ръка с бившата комунистическа партия. Проблемът е в това, че тъкмо от тази страна на залата са хората, които искаха вие да бъдете забранени. Които твърдяха, че вие не сте организация, която може да участвува в изборите. Които твърдяха, че мерките за защита на човешките права на турците в България са нещо много опасно за националните интереси. Ако приемем, че вие се разберете някак - всичко е наред. Но давате ли си сметка какво може да стане, ако всичко това, което се прави в момента, даде храна на онези лозунги и онези амбиции, срещу които всички ние се борихме? Това за което трябва да си дадете сметка е, че освен СДС в тази държава всички останали формации, всички останали съществуващи и несъществуващи партии вътре или извън парламента имаха моменти, когато се изкушиха от тези националистически лозунги, и СДС беше единственият, който не тръгна по този път. Помислете хубаво имате ли сметка да неутрализирате този свой партньор!

ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕШЕ АТАКУВАНО, КОГАТО ЗАПОЧНА БОРБА СРЕЩУ ПРЕСТЪПНОСТТА.

Аз говорих за това, което е в противоречие с интересите на държавата, за това, което не държи сметка и се противопоставя на онези позитивни елементи, които започват да се появяват в развитието на България. Но хайде да си кажем истината докрай - има и още нещо! Това е нещото, което събра на пръв поглед толкова нееднородни сили, за което аз говорих пред вас веднъж. Тогава (колко наивен съм бил) изказах надеждата, че вие, представителите на опозицията, можете да разберете, че рискувате да станете играчка в ръцете на лица и кръгове с мръсни намерения. Тогава заявих, и в крайна сметка съм готов да го заявя и сега: убеден съм, че огромното мнозинство от вас, които стоите от тази страна на залата, не сте ангажирани с това, което бих нарекъл мафия. Но вашето поведение може да донесе полза в крайна сметка само на нея. И не е случайно, че тъкмо сега и тъкмо днес атаката става толкова настойчива.”

(Тук заседанието на НС беше прекъснато за един час, поради съобщение за бомба в залата.)

“Когато започнаха окупации, нахлувания и завладявания, в случая с Бистрица например, вие реагирахте много твърдо и настоявахте да се потърси сметка. Удивителното е обаче, че когато правителството, а то набираше сили постепенно - и вие много добре го знаете - събра сили, за да предприеме такава стъпка, вие се опълчихте срещу нея и срещу него! Борбата срещу престъпността има много аспекти. В по-широк смисъл на думата в нея се включва също и процесът, който би трябвало всеки момент да започне, срещу героите  от “възродителния процес”. И аз се питам - защо представителите на ДПС в тази зала са готови да се противопоставят на своя съюзник в момент, когато той е готов да потърси сметка и от техните мъчители?

Спомням си масовия ентусиазъм, настанал след констатациите за изчезналите пари в “Нефтохим” и също така си спомням как след успешния опит на правителството да постави нещата под контрол започнаха, естествено, отново атаки срещу него. Нещо повече - аз искам да ви припомня една много скорошна ситуация, когато нещата опряха до незаконни действия с износа на оръжие. Същата тази преса започна да се вайка за националните интереси. И тогава се направиха опити да бъде злепоставено правителството. И тогава, дами и господа от опозицията, вие подкрепихте тези опити! Нещо повече, стигнахте до голяма измама! Вие се опитахте да внушите на българския народ и на българските избиратели, че не е в интерес на България тя да говори истината, че не е интерес на България тя да сътрудничи в разкриването на престъпления, каквито се извършват по света и които могат да се случат във всяка демократична държава, но демократичната държава се познава именно по това, че тя ги възпира и парира! И че дава пълна публичност на информацията за тях! Стигнахме дотам да се лъжем, че, видите ли, понеже българското правителство разкрива в сътрудничество с чужди държави машинации от международен мащаб, то щяло да загуби от това. И България щяла да загуби от това! Всички други способи на действие, които аз изредих, като добавям към тях контрабандата, рекета и други извършвани в тази държава, спадат към една и съща категория действия, които облагодетелствуват онези групировки, които за краткост наричаме мафия.

Аз знам какво значи парламентарна аритметика. И знам, че в крайна сметка парламентът ще определи развоя на събитията оттук нататък. Но аз говоря всички тези неща пред вас, защото мисля, че е крайно време да видим истината в очите. Отговорността, дами и господа, е ваша! Поемете си я!”

 

 

 

 

Всеки един от българите трябва открито да каже „съгласен” или „несъгласен” е с позицията на онова СДС, което Филип Димитров представлява, от чието име говори на този ден в Народното събрание. Това има най-пряко отношение към бъдещето на държавата в която всеки от българите живее, т.е. към неговото собствено бъдеще.Гласувай:
9
01. vencivvg - Жалко
23.12.2011 23:09
Ако правителството на Филип Димитров се беше задържало по-дълго, нещата можеха да тръгнат в друга посока и наистина да има декомунизация. Шансът беше пропуснат и вече почти 20 години от тогава нямаме подобно решително правителство. Макар, че имам забележки към Филип ( аз бих бил доста по решителен ), трябва да се признае, че това беше най-антикомунистическото правителство. Това не е голям комплимент, тъй като повечето правителства си бяха откровенно комунистически или прикрито комунистически, така че сравнявайки се с тях повтярям това беше най-антикомунистическото правителство.
цитирай
2. krumbelosvet - Дрън-дрън ерина
22.08 21:15
Драги блогери, подскачали по сини митинги,
как може да имате толкова лошо мнение за любимата ви Америка! Ще оставят САЩ, на върха на силата си, некви БГ-комунета да се петляркат в близост до Босфора, жизнено важен за удушаването на Русия!!!
Фил Кенеди беше добър адвокат и унищожителен премиер. Той разгроми селското стопанство с "ликвидационни съвети" и по-лошо - раздаде земята в "реални граници", които УБИХА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, освен зърнопроизводството на арендаторите.
България яде вносни домати!?!!!!!!!!!!! България се върна към ролята на беден придатък...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antikom
Категория: Политика
Прочетен: 816547
Постинги: 202
Коментари: 1327
Гласове: 3311
Календар
«  Септември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30