Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2011 10:19 - Корнелия Нинова - патосът на истината - част първа
Автор: antikom Категория: Политика   
Прочетен: 7833 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 01.02.2011 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



КОРНЕЛИЯ   НИНОВА -
ПОТАЙНОСТИТЕ    НА    ЖЕНАТА    ХАМЕЛИОН

image

 

     В далечната 1997 година, след много битки, поражения и разочарования, СДС печели изборите, парламентът е със синьо болшинство, президентът също е син. Въобще златно време за СДС – многострадалната синя партия, която за пръв път държи цялата власт в ръцете си. Иван Костов – „Командирът” е на върха на славата си, неговото мнение не търпи възражение, а думата му е закон.
     Няколко правителства преди това на Костов, се опитваха да правят приватизация, но тя все се оказваше половинчата и неудачна. Останаха обаче големи и апетитни „хапки” за приватизиране като външнотърговските дружества – „Техноимпекс” и гиганта „Техноимпортекспорт”. Това са две „златни мини” и то предимно валутни. Костов, както и неговия икономически екип знаеха това много добре.
     Предстоеше подмяна на ръководните кадри на подлежащите за приватизация големи държавни предприятия. Без съмнение, тези въпроси се решават на най-високо равнище и сигурно последната дума е била на Иван Костов.
     Но се случи нещо невероятно – случи се ”чудо”, забулено в особена мистерия и тайнственост. За изпълнителен директор на „Техноимпекс” е назначена неизвестната, твърде млада – на 28 години и без никакъв управленски опит Корнелия Нинова. ”Чудото” продължава – тя е назначена и на поста председател на борда на директорите на ”Техноимпортекспорт” – друго огромно външнотърговско дружество.
     Корнелия Нинова е юрист и има 2 години трудов стаж. През 1995 г. за няколко месеца е стажант-съдия в Софийски градски съд. През 1996 г. за кратко е юристконсулт в Столична община. През 1996-1997г., също за кратко, за по-малко от година, работи като следовател в Столичното следствие, а от март до август 1997 г. е юристконсулт в БТК.
     През есента на 1977 г. много служители от бившето Министерство на търговията и туризма си спомнят, как ”на крилете на изборната победа на СДС”, г-жа Корнелия Петрова Нинова пристига и веднага е уредена за контрольор на ИНКО ЕООД – една от ключовите тайни организации, търгуваща с оръжие, но там също престоят й е много кратък. Така започва”мистериозния” възход на Корнелия Нинова.
     В началото на месец септември 1997 година, с летящ старт, е изстреляна на два изключително високи поста. Тя става едновременно изпълнителен директор на „Техноимпекс” и председател на борда на директорите на „Техноимпортекспорт”. Много хора тогава си задават въпроса: ” как стават такива невероятни, направо мистериозни назначения”? Какви могат да бъдат заслугите им пред синята власт, за да получат такива невероятни постове. „Командирът” знае, но мълчи, не коментира и не дава обяснения, а това означава, че и другите трябва да мълчат и да не питат. И мистерията по назначаването на Корнелия Нинова, както и потайностите остават без отговор.
     Има един друг случай, който не може да не предизвиква коментар. И той също е забулен в мистерия и тайнственост. В краткия период, в който Корнелия Нинова е работила като следовател, случило се е да води разследването на отговорен служител в телекомуникационната компания БТК. Делото бързо било претупано, после прекратено, а служителят на БТК – напълно оправдан. И съвсем неочаквано Нинова се озовала бързо на работа в БТК. Светкавично се сдобила с добра позиция в юридическия отдел, под ръководството, на кого мислите – на същият служител от телекома, когото тя е разследвала. Каква невероятна и ”щастлива” случайност. Дали разследването на висшия служител от БТК не е трамплинът, който я изстрелва нависоко? Това е една от мистериите!
     Корнелия Нинова вече е на върха на новата синя власт, едновременно с два „жезъла” в ръка. Като представител на СДС, тя с ”младежки жар” поема огромния товар и на двата висши ръководни поста – да управлява като изпълнителен директор ”Техноимпекс” и да ръководи борда на директорите на „Техноимпортекспорт” – двете ”златни мини”. Без да изпадаме в излишна мнителност, ще продължим да анализираме някои интересни събития. По време на правителството на Жан Виденов, вицепремиерът Дончо Конакчиев е отговарял за БТК и като представител на държавата, водил преговори за нейната приватизация с Дойчебанк. За 25% от капитала на БТК, България преговаряла за сума между 800 млн. и 1 млрд. долара, но сделката се провалила и то предимно по наша вина. Не много след това, при управлението на Костов, вече срещу 67%, БТК е продадена за малко над 200 млн.долара. Тук коментарът е излишен.
     Не е ясно, при продажбата на БТК каква е била ролята на разследвания от Нинова висш служител от правния отдел, но вероятно и той е участвал. Както се казва във филмите „всяка прилика с познатите ви лица е случайна“. Не са случайни обаче големите жестове, или по-точно подаръците, които СДС прави на Корнелия Нинова, вероятно с благословията на „Командира”. Но нека да продължим с чудесата на синьото правителство. Народът – „завалията”, така я чакаше тази синя демокрация, а каква се оказа и тя!
      Пак по решение „отгоре” и г-жа Грета Дончева е назначена на най-високите постове, също в тези две големи предприятия. Непонятни остават за „обикновения човечец”, който не знае потайностите на властта, защо Грета Дончева е назначена за изпълнителен директор на гиганта ”Техноимпортекспорт”, а също така и за председател на борда на директорите на „Техноимпекс”. Защо е това загадъчно „кръстосване” на длъжности и власт, между тези две жени – Нинова и Дончева, в тези две предприятия? От какви съображения те се правят – за „взаимен контрол” или сините изпълняват поети ангажименти за хора със заслуги. Какви могат да бъдат заслугите на Нинова и Дончева?
     Биографията и управленският опит на Грета Дончева са още по-невероятни от тези на Нинова. Родена е във Велико Търново, а работи в Горна Оряховица, като завеждащ склад ”Готова продукция” в местния завод за палети. Изведнъж и на нея й дават два „жезъла” едновременно, две големи и тлъсти служби в София. И това ако не е чудо!
      Първото нещо, което правят двете ръководителки – представителки на „новата власт”- СДС, е да изхвърлят началниците от предишния режим, дългогодишните директори Спас Ненчев и Георги Шуманов от кабинетите им. Дончева заповядала на колектива, всички да се съберат и властно обявила:
      „Господа, комунистите трябва вече да се разчистят”. Те ще си отидат и ще бъдат заместени от хора демократи, кадри на СДС. Ето, казва тя, ”при мен е директорът на борда, г-жа Корнелия Нинова, тя е следовател и всичко ще записва, ще следи кой какво прави, кой краде и т.н.”Нинова стои до Дончева, слуша и клати одобрително глава. Това е споделил свидетел от ръководство на фирмата, който е присъствал на срещата.
     Следващите стъпки на двете ”височайши дами” е да се запознаят с икономическото и най-вече финансовото състояние на фирмите. След това, проучват по документи какви са недвижимите им имоти и други активи в страната и в чужбина. Разбират, че не само за финансовото им състояние, но и по отношение на недвижимите имоти, фирмите са ”брашнян чувал”. Решават да се запознаят на място и предприемат задгранични командировки, от които се убеждават, че и двете предприятия имат още много за ”отупване”.
     Междувременно, Дончева се забърква в една голяма сделка за внос на месо от Белгия и Франция, като нарежда да се преведе предварително разплащането – сумата от 800 000 долара. В последствие, такъв внос в България не пристига. Липсват каквито и да било документи, че месото е влязло в страната ни. Не е известно какви са последиците нито за фирмата, нито за Дончева. Само за сведение, по това време съпругът на Корнелия Нинова работи в Софийската митница, а все още отношенията между двете ”началнички” били отлични.
      Грета Дончева започва да сменя един след друг директорите на задграничните представителства и да разпродава активите им. Голяма част от получената валута се прикрива. Предполага се, че една част е присвоена от Дончева, а по-голямата част е влязла в някоя партийна каса. Корнелия Нинова не може да не е била в течение на нарушенията на Дончева, или да не е подразбирала за тях, но съзнателно се е спотайвала. Предполага се, че тя е уведомила съответните власти, защото е започнало разследване срещу Дончева.
     Вниманието на Корнелия Нинова по това време е било насочено към уреждане приватизацията на ”Техноимпекс”. Когато Дончева научава, че Нинова вече е направила и оглавила РМД, което е приватизирало под носа й „Техноимпекс”, казват че ”откачила”. Тя също е ръководен кадър във фирмата – председател на борда на директорите, а Нинова всичко е правила зад гърба й. От яд, заповядала да изхвърлят от двора – собственост на ”Техноекспортимпорт”, всички служебни и лични коли на ”Техноимпекс”. Дончева е разследвана, а Нинова остава чиста катко ”девица”. Приватизацията е извършена успешно и до 2005 г. Корнелия Нинова е изпълнителен директор на вече новият ”Техноимпекс 98”, едноличен и пълновластен господар на частното предприятие.
     „А сега най-голямото чудо, или може би най-невероятната мистерия и тайнственост! През септември 2005 година, съвсем неочаквано, от квотата на БСП, тъмно синята Корнелия Нинова е назначена за зам-министър на икономиката и енергетиката – мегаминистерството в кабинета на тройната коалиция с министър Румен Овчаров, зам-председател на БСП и председател на най-голямата партийна организация на социалистите – Софийската. Вероятно, потайностите и качествата си на хамелеон, Корнелия Нинова сама никога няма да разкрие. Но е сигурно, че има хора, които ги знаят и които изгарят от изкушението, да ги покажат на бял свят. Ние няма да спрем до тук в разкриването на многоликия живот на потайната Корнелия Петрова Нинова. Тя ни предизвиква за това.
     След като през 1997 година, цялата се е боядисала в „тъмно синьо” и грабва тлъстия кокал, през 2005 година, без никой да забележи, тя умело се пребоядисва в „тъмно червено” и пак грабва тлъстия кокал. Това доказва по безспорен начин неимоверните качествата, които притежава.
     Корнелия Нинова е най-невероятния политически хамелеон, който сменяйки си цветовете, свободно и незабелязано, може да преминава от една политическа партия в друга и все да има голяма власт и облаги.

                                Източник: http://razuznavane.com/




Гласувай:
14



1. karambol5 - Ние както казваш няма да спрем да ...
01.02.2011 10:57
Ние както казваш няма да спрем да питаме ! И е добре отговорите да бъдат получени своевременно
цитирай
2. marystaneva - Ами "Командира"?
27.03.2011 12:55
Нито веднъж не съм го чула да каже нещо против нея... Защо ли?
цитирай
3. momchil - За 25% от капитала на БТК, България ...
01.05.2011 12:30
За 25% от капитала на БТК, България преговаряла за сума между 800 млн. и 1 млрд. долара, но сделката се провалила и то предимно по наша вина. Не много след това, при управлението на Костов, вече срещу 67%, БТК е продадена за малко над 200 млн.долара. Тук коментарът е излишен."
Само за точност. При Костов БТК не беше продадена. При него имаше предложение за 500 млн. долара за 51% от капитала. Тази сделка не се състоя защото Костов го достраша. Няма да забравя как се пенеше от трибуната на НС Драгомир Драганов, който твърдеше, че Костов е взел 50млн. рушвет.
БТК беше продадена от царското правителство и по специално от Николай Василев.
Има една странна зависимост. Бившият кмет на Русе Димитър Калчев от БСП остави Русе във фалит, но бидейки избран за депутат от БСП стана министър на държавната администрация при царя. При следващото правителство Николай Василев като "награда " за добрата сделка с БТК беше направен министър на държавната администрация.
цитирай
4. marystaneva - Е, отбагодарили са им се подобаващо.
02.05.2011 18:46
Защо ли не се учудвам?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antikom
Категория: Политика
Прочетен: 1118408
Постинги: 202
Коментари: 1330
Гласове: 3330
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031